Zo is Budel-Schoot ontstaan tot wat het nu is

Janzona Windmolen
Janzona Windmolen
Foto: Wikipedia

Onlangs is er nog ophef geweest om de namen Budel-Schoot en -Dorplein. Waarom staat er nog ‘Budel’ in de naam? Hier wordt de hele geschiedenis van Budel-Schoot én de naam uitgelegd.

Janzona Windmolen

Het dorp Budel-Schoot is ontstaan uit de samensmelting van twee buurtschappen van Budel, namelijk Groot-Schoot en Klein-Schoot. Deze buurtschappen, die een hechte agrarische gemeenschap vormden, bleven klein. In 1880 ging het om slechts 27 mensen. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826, maar vooral de aanleg van de spoorweg, de ´Grand Central Belge´ of IJzeren Rijn, in 1879, zorgden voor een stroomversnelling. Er kwam een groot stationsgebouw met douanefaciliteiten, een emplacement. Het station ´Schoot´ werd al spoeding aangevuld met cafés, winkels, een hotel en dergelijke. Er volgden verharde wegen. Omstreeks 1892 werd in de nabijheid de Budelse zinkfabriek gebouwd, waardoor verdere groei plaatsvond.

Kerkje

In 1906 werd een school gebouwd, terwijl Budel-Schoot in 1908 een eigen kerkje kreeg. In 1917 stichtte men een eigen parochie, en in 1930 werd de huidige kerk ingewijd. Tegenwoordig heeft Budel-Schoot zo’n 2200 inwoners

´Schoot´ betekent: Zoom van akkers langs de rand van de heide.

Lees ook: De geschiedenis van Budel

Lees ook: De geschiedenis van Maarheeze

Lees ook: De geschiedenis van Soerendonk

Lees ook: De geschiedenis van Gastel

Later komt er ook een verhaal van Budel-Dorplein online

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.