Inwoners van Dorplein en Schoot willen van ‘Budel’ af

Foto: Plaatsengids.nl

Inwoners van Budel-Dorplein en Budel-Schoot willen van het woordje ‘Budel’ in de naam af.

“Iedere keer vraagt er wel iemand waarom het woordje Budel voor Dorplein staat. En iedere keer moet ik dan uitleggen dat ik werkelijk geen idee heb”, zegt Peter van den Heuvel tegen het Eindhovens Dagblad (ED). Van den Heuvel geeft al jarenlang rondleidingen door het dorp.

Obstakels

Dit was de grondlegging van het idee van de naamswijziging. Maar zo makkelijk is het niet om zomaar een naam te veranderen. Natuurlijk moeten alle naamborden vervangen worden. Maar een groter obstakel is bijvoorbeeld het briefpapier van bedrijven, adreswijzigingen en nog veel meer. “Persoonlijk zou ik het allemaal op de koop toe nemen. En ook de oorspronkelijke Dorpleiners zijn ervoor. Maar echt goed zicht op de bereidwilligheid hebben we niet”, zegt Van den Heuvel tegen het ED.

De Cicerones, de gidsen van het dorp, zijn bloedserieus over de plaatsnaamswijziging. “We hebben het al meermaals aangekaart binnen het buurtplatform, maar toen gaf een ambtenaar te kennen dat een naamswijziging ontzettend moeilijk zou worden”, zegt Wim Cremers, coördinator van de Cicerones tegen het ED. “Maar waarom het dan zo onmogelijk is, wordt niet concreet. Wij willen in elk geval gaan kijken of het mogelijk is, en welke wegen we moeten bewandelen om het voor elkaar te krijgen.”

Ook Schoot

Niet alleen Dorplein zet zich in voor een verandering, ook in Schoot is er een initiatief gestart, volgens Cremers. De mogelijkheden van een naamswijziging worden later dit jaar besproken in een dorpsvergadering.

De gemeente heeft aan het ED laten weten dat er inderdaad een aantal lastige juridische en praktische zaken aan een plaatsnaamswijziging hangen.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.