Zo bouwde Maarheeze zich op tot belangrijk dorp in Cranendonck

Foto: John Scholte

Maarheeze, qua oppervlakte en aantal inwoners het op Budel na grootste dorp van Cranendonck. Ruim 5200 inwoners in totaal. De geschiedenis van Maarheeze gaat misschien wel zo’n achthonderd jaar terug.

In 1289 werd Willem van Cranendonck namelijk heer van Maarheeze genoemd. Toentertijd vormde het dorp samen met Soeredonk een schepenbank, een soort college van burgemeester en wethouders. Sindsdien is Maarheeze flink uitgebreid, maar losgekomen van de samenwerking met Soerendonk. Dat komt voornamelijk door de ligging van de A2. De kern lag veel meer richting Soerendonk maar bij de uitbreiding is er rondom de A2 gebouwd.

Tekst gaat verder onder de foto

Plattegrond Maarheeze in 1865

De naam van Maarheeze bevat het woord ‘maar’, dat ‘moeras’ bekent, en ‘heeze’ dat ‘doorgang’ betekent. ‘Maarheeze’ betekent dus ‘moerasdoorgang’. Vroeger werd de naam overigens gespeld met een s, Maarheese. Regionaal wordt vaak Moares of Máres gezegd.

Tekst gaat verder onder de foto

Van Gansewinkel

Door de ligging aan de A2 heeft Maarheeze zich uitgebouwd tot belangrijke economische kern in de gemeente. Zo zijn er grote bedrijven als Philips Lightning en Van Gansewinkel gevestigd. Afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel heeft zijn oorsprong zelfs gevonden in Maarheeze. Leo van Gansewinkel richtte in 1964 het bedrijf op. Voordien vervoerde men strohulzen naar de Heineken brouwerij, maar Van Gansewinkel startte het bedrijf met het inzamelen van het afval van de Philipsfabriek te Maarheeze. Twee jaar later werd al een containerbedrijf in België opgezet. Door overnames en autonome groei werd het bedrijf snel groter. In 1985 werd het eerste depot voor gevaarlijk afval in gebruik genomen en ook werd de eerste recyclingfabriek opgezet. In 1995 en 1997 werden vestigingen in Tsjechië en Polen opgericht. Van Gansewinkel was in 2007 de grootste particuliere afvalinzamelaar van de Benelux en nog steeds een familiebedrijf. In Maarheeze zijn vestigingen van ´Van Gansewinkel Chemie B.V.´ en ´Van Gansewinkel Nederland B.V.´.

Ook heeft de grote reisorganisatie Solmar Tours een busterminal in Maarheeze staan. Daarnaast zijn er veel bedrijven uit de metaalsector gevestigd in het dorp.

In 1913 opende voor het eerst een station in Maarheeze. Deze werd echter in 1938 al weer gesloten. Op 22 april 2004 werd de Stichting Station Maarheeze opgericht, een groep inwoners van Maarheeze die zich inzetten voor de bouw van een nieuw station Maarheeze. De nadruk lag daarbij op de belangrijke regionale functie die het station kan vervullen aan de Poort van Brabant langs de A2.

Het nieuwe station Maarheeze is op 13 juni 2010 geopend. Het station ligt niet op de locatie van het oude station maar ten zuiden van het dorp aan de Driebos, nabij industrieterrein Den Engelsman. Het station is daardoor direct vanaf afrit 37 van de A2 te bereiken.

Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid is misschien wel de Sint-Gertrudiskerk. De neoromaanse kerk stamt uit 1910 en is ontworpen door Helmonder L. de Vries. De pastorie stamt uit 1821.

Aan de Kerkstraat staat de Teutenboerderij (zie foto onder) die stamt uit 1779. De gevel van het gebouw trekt veel bekijks. De boerderij is meer dan 220 jaar binnen dezelfde familie gebleven en is door de familie gebouwd die ook ‘t Hof (Vroeger Hof van Holland) heeft opgericht. Sinds 2001 bewoont een andere familie de boerderij.