Wethouder Marcel Lemmen komt met tegengif tegen tekort

Wethouder Marcel Lemmen (VVD, zorg)
Wethouder Marcel Lemmen (VVD, zorg)
Foto: Gemeente Cranendonck

Gemeente Cranendonck moet maatregelen nemen om uitgaven in de toekomst te beperken. Dit jaar wordt namelijk een tekort van drie miljoen euro verwacht op jeugdzorg. De gemeenteraad is hierover in beraad gegaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden, zegt wethouder Marcel Lemmen (VVD, zorg). Zo wil hij bekijken of het mogelijk is om vaker collectieve zorg in te zetten in plaats van individuele. Daarnaast wil hij onderzoeken of het mogelijk is om de instroom in verschillende hulpverleningstrajecten te beperken. Verder wil hij dat de zorgverleners in de zogenaamde tweede lijn – hulpverleners waarnaar iemand door de huisarts is verwezen – niet langer dan nodig is een kind begeleiden. Er zou dan vaker terugverwezen moeten worden naar hulpverleners uit de eerste lijn, zoals een huisarts of maatschappelijk werk.

De specialisten uit de tweede lijn kosten de gemeente heel veel geld. Die uit de eerste lijn en het ‘voorliggend veld’ niet. Het voorliggend veld zijn bijvoorbeeld de school, de sociaal makelaar, sportverenigingen of de jongerenwerker. Zij gaan mogelijk ook een rol vervullen, als dat mogelijk is.

Budgetplafond

En dus zouden specialisten uit de tweede lijn eerder mensen doorverwijzen naar de goedkopere variant, die uit de eerste lijn of voorliggend veld. Om dat te realiseren denkt Lemmen aan een budgetplafond. De zorgverlener krijgt te horen wat het maximale bedrag is dat hij kan declareren bij de gemeente. Als hij aan zijn plafond zit, worden kinderen verwezen naar hulpverleners die het plafond nog niet bereikt hebben.

Het is een idee waar de gemeenten nog geen ervaring mee heeft. Het is dus afwachten of het daadwerkelijk gaat werken. Daarom wil de raad dat er ieder kwartaal wordt gecontroleerd op de uitgaven in de jeugdzorg. Een maand geleden werd uit het niets duidelijk dat er een groot tekort is. Dat wil de gemeente hiermee voorkomen.

De raad staat achter de ideeën van Marcel Lemmen. Wel een puntje van kritiek uit de hoek van Cranendonck Actief. Zij vinden het budgetplan een ‘loos middel’. Ze stemden wel in, omdat ze achter de andere plannen staan.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.