COA: Meer asielzoekers naar Budel, toezicht wordt vergroot

Het AZC in Budel
Het AZC in Budel
Foto: Cranendonck Nieuws

De capaciteit van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel wordt verhoogd naar 1.500 asielzoekers. Dat heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) besloten. Daarnaast wordt de toezicht vergroot.

Op dit moment worden er maximaal 800 asielzoekers in het opvangcentrum op de Nassau-Dietzkazerne in Budel. Dat wordt dus verhoogd naar maximaal 1.500. Dat is het oorspronkelijke aantal. Eerder werd dat naar beneden bijgesteld. Volgens het COA is het nodig dat het verhoogd wordt omdat huisvesting van statushouders achterblijft en de doorloop van asielaanvragen langer duurt.

De afgelopen maanden is er flink wat overlast geweest in de gemeente, door ‘veilige landers’. Dat zijn asielzoekers die geen recht hebben op opvang in Nederland. Het COA erkent dit probleem. Daarom is er besloten om er wel extra toezicht te laten houden. “Wij betreuren dit en doen alles wat in onze macht ligt om dat te beperken”, zegt het COA tegen het Eindhovens Dagblad. Zo worden de asielzoekers uit veilige landen sneller door het proces gebracht. Hiermee willen ze dat de asielzoekers minder lang op het azc blijven. Ook hopen ze dat er een preventief effect optreedt op de instroom van asielzoekers uit veilige landen.

Toezicht azc

De toezicht wordt vergroot door extra beveiliging en meer buitengewone opsporingsambtenaars (BOA’s).

De gemeente Cranendonck mag door het vergroten van het azc wel een som van 220.000 euro extra mag bijschrijven. Dat is een meevaller op de begroting. Daar was deze berekening niet in meegenomen.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.