Miljoenentekort in Cranendonck, Marcel Lemmen licht raad in

Wethouder Marcel Lemmen licht gemeenteraad Cranendonck in over miljoenentekort
Wethouder Marcel Lemmen licht gemeenteraad Cranendonck in over miljoenentekort
Foto: Publiek domein - Gemeente Cranendonck

Wethouder Marcel Lemmen (VVD, sociaal domein) verwacht dat de gemeente Cranendonck een tekort van 3,3 miljoen euro tegemoet moet zien. Dat maakte de wethouder dinsdag avond bekend tijdens een ingelaste raadsvergadering.

Dit heeft alles te maken met de uitgaven in het sociaal domein. Er wordt flink meer uitgegeven aan jeugdzorg, dat valt onder het sociaal domein. Het is wel een flinke domper voor de gemeente, omdat eerder geschat werd dat het tekort zou neerkomen op ongeveer 1,3 miljoen euro. Lemmen zegt dat het precieze bedrag nog wel berekend moet worden en het dus iets kan afwijken van de 3,3 miljoen euro.

Probleemanalyse

Cranendonck
Wethouder Marcel Lemmen (VVD Cranendonck)

Er is een analyse gehouden over de problemen binnen het sociaal domein. Zodoende kwam het forse tekort aan het licht. Het plan is nu om alle cijfers te gaan analyseren. Lemmen vindt het nog te vroeg om te praten over oorzaken en oplossingen. “Wel is het aantal indicaties per kind, waaronder indicaties voor zwaar specialistische zorg, de laatste jaren toegenomen. Daardoor wordt er meer aan zorgkosten gedeclareerd”, zegt Lemmen, geciteerd door het Eindhovens Dagblad (ED).

Aanstaande dinsdag, direct na de raadsvergadering, worden een aantal mogelijke scenario’s aan de gemeenteraad voorgelegd. De bijeenkomst is openbaar.

De overige partijen in de raad reageren geschokt op de cijfers die Lemmen bekendmaakte. Zo vindt Wim Aarts van Pro6 dat er veel beter gemonitord moet worden over wat er speelt. Elan voegt daaraan toe dat ze al maanden vragen om een helder overzicht van cijfers. “Nu worden we pas achteraf geïnformeerd over een miljoenentekort.”

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.