‘Criminaliteit daalt, maar drugs- en wapenhandel neemt toe in Budel’

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Publiek domein

De criminaliteit daalt over het algemeen in Budel. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie. Maar daarentegen neemt de drugs- en wapenhandel toe.

Via RTL Nieuws

Vorig jaar zijn in totaal drie zaken rondom drugs- (3) en wapenhandel (0) geregistreerd. Dit jaar zijn er dat al negen. De meest recente gegevens zijn compleet tot en met september 2019, daarom is er de mogelijkheid dat dit aantal nog stijgt. Dit is overigens niet alleen in Budel het geval. In heel Nederland lijkt deze opmars te spelen.

In totaal heeft de politie in de eerste negen maanden van dit jaar 111 misdrijven geteld. De verwachting is dat de criminaliteit over heel 2019 daalt ten opzichte van vorig jaar. Toen was dat aantal namelijk 168.

In Budel is in de afgelopen drie jaar 81 keer ingebroken in een woning. Dat zijn jaarlijks 65 inbraken per 10.000 woningen. Het inbraakrisico ligt daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde.Veel inbraken in Nederland blijven onopgelost, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle inbraken die in 2016, 2017 en 2018 hebben plaatsgevonden, was halverwege 2019 nog geen 1 op de 10 (8,5 procent) opgehelderd. In de gemeente Cranendonck is dat 5 procent.

Criminaliteit in overige kernen

Uit de analyse van RTL Nieuws blijkt dat de verwachting is dat de criminaliteit in Maarheeze zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Waar er in 2018 114 misdrijven plaatsvonden, waren dat er in de eerste negen maanden van dit jaar al 94.

In Soerendonk lijkt de criminaliteit te dalen. Slechts 11 misdrijven heeft de politie waargenomen tot en met september. In heel 2018 waren dat er 28.

De verwachting is dat in Budel-Schoot de criminaliteit minimaal daalt. Van 29 in 2018, waren dat er tot en met september in 2019 nog maar 18.

Budel-Dorplein heeft een mooi vooruitzicht. Voor een kleine kern als deze was de criminaliteit redelijk hoog met een aantal getelde misdrijven van 27 in 2018. In de analyse van RTL Nieuws blijkt dat dat aantal in september van dit jaar nog maar 10 was.

En dan Gastel nog. In de kleinste kern van Cranendonck is de criminaliteit vrij laag. In 2018 waren er 6 geregistreerde misdrijven, in de eerste negen maanden van dit jaar waren dat er nog maar twee. Hier wordt dus ook een daling verwacht.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl