Donkere Dagen Offensief: Tips tegen inbraak

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Publiek domein

In de wintermaanden slaan inbrekers veelvuldig hun slag, vaak met een piek voorafgaand aan de feestdagen. Een donkere avond geeft inbrekers veel voordelen. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om je woning veilig en minder ‘inbraakaantrekkelijk’ te maken.

Via gemeente Cranendonck

Dit zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en tips om een inbraak te voorkomen.

Openbreken van ramen of deuren

Plaats bijvoorbeeld een anti-inbraakstrip op stevige kozijnen van deuren en ramen, zodat er geen kieren zijn waar inbrekers hun gereedschap in kunnen haken.

Cilindertrekken

Inbrekers trekken met speciaal gereedschap de cilinder uit het slot. Zorg dus voor een goed slot. Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met twee of drie sterren en het ®-teken. Zorg ervoor dat je de sleutel in het slot omdraait wanneer je je woning sluit.

Boren

Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien of de raamsluiting openen. Om dit te voorkomen kun je het beste altijd, nadat je deuren en ramen hebt gesloten, de sleutel uit het slot halen en opbergen. Het plaatsen van afsluitbare bijzetsloten op ramen en kozijnen verkleint de kans op inbraak.

Flipperen

Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Let er altijd op, dat wanneer je je woning verlaat, je de deuren van je woning op het nachtslot draait. Dit maakt flipperen namelijk onmogelijk. Tip: plaats als extra maatregel een anti-inbraakstrip.

Hengelen

Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus door te hengelen. Let erop dat je geen sleutels in de buurt van je voordeur hangt of weglegt. Draai de deur altijd op en haal de sleutel eruit.

Cilinder afbreken

Door middel van het aanbrengen van een veiligheidsbeslag, kan een cilinderslot beschermd worden. Op deze manier zorg je dat het cilinder niet meer dan 2 millimeter uitsteekt, waardoor de kans op inbraak afneemt.

Insluipen

Doe altijd je deuren en ramen dicht en op slot zodat inbrekers niet kunnen binnensluipen. Haal vervolgens de sleutel uit het slot en berg deze uit het zicht op. Doe dit ook wanneer je thuis bent.

Babbeltruc

Wees alert op het moment dat een onbekend iemand aan de deur staat. Laat een onbekende niet zomaar in je woning. Vraag altijd om een legitimatiebewijs en controleer de gegevens.

Meer weten? Kijk op www.politie.nl/themas/woninginbraak.html.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl