Onenigheid over plan voor naamsverandering Budel-Dorplein en -Schoot

Een greep uit de commotie op Facebook
Een greep uit de commotie op Facebook
Foto:

Eerder vandaag meldde Cranendonck.Nieuws.nl dat een aantal inwoners van Budel-Dorplein en Budel-Schoot plannen heeft om ‘Budel’ uit de naam te halen. Op onze Facebookpagina blijkt dat lang niet iedereen het daar mee eens is.

“Iedere keer vraagt er wel iemand waarom het woordje Budel voor Dorplein staat. En iedere keer moet ik dan uitleggen dat ik werkelijk geen idee heb”, zegt Peter van den Heuvel tegen het Eindhovens Dagblad (ED). Van den Heuvel geeft al jarenlang rondleidingen door het dorp.

Reacties op Facebook

Tientallen reacties komen er op het bericht op Facebook. Vrijwel allemaal zijn ze negatief tegenover het plan. “Wat een onzin weer”, zegt de een. “Dus omdat het niet uit te leggen is waarom, dan maar meteen veranderen? Onzin als je het mij vraagt, lekker zo laten”, zegt een ander. En zo gaat het nog wel even door.

Tekst gaat verder onder Facebookpost

“Dus samengevat is het behoorlijk duur, een hoop werk, erg ingewikkeld en weet men niet hoe de inwoners er tegenover staan.” Ook dit is een van de reacties die er onder de Facebookpost is gezet. Iemand maakt de vergelijking met Someren-Eind en -Heide, die ook afgeleid zijn aan een naastliggend dorp. “Net alsof iemand zich afvraagt waarom Budel ervoor staat. Ik ben geboren in Someren. Daar is ook een Someren-Eind en een Someren-Heide.”

Hieronder nog een greep uit de reacties:

Vanwaar de namen Budel-Dorplein en Budel-Schoot dan?

Laten we het dan ook maar even uitleggen. Dorplein dankt zijn naam aan de familie Dor. Aan het einde van de 18e eeuw bouwden zij een fabriek tussen Budel en Weert, de huidige zinkfabriek. Daarbij bouwden ze ook een klein dorpje waar de arbeiders van die fabriek konden wonen. Later werd het erkend als dorp en is het vernoemd naar de familie Dor. En zo is Budel-Dorplein ontstaan.

En Budel-Schoot is ontstaan door een samensmelting van twee buurtgenootschappen; Groot- en Klein-Schoot. Het was vroeger dus echt onderdeel van Budel. ´Schoot´ betekent: Zoom van akkers langs de rand van de heide.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.