Nieuwelingen bij Looserplas in Budel-Dorplein; galloway-runderen

Foto ter illustratie
Foto: Publiek domein

In het natuurgebied bij de Looserplas in Budel-Dorplein zijn gisteren vier galloways losgelaten. De grote grazers, die van oorsprong uit Schotland komen, moeten het gras op een goede lengte houden.

Galloways zijn runderen die geen hoorns hebben een meestal zwart zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Schotland. Het zijn grote grazers en vandaar dat Natuurmonumenten hulp krijgt van de galloways. Ze hebben de beesten ingezet voor de begrazing van de natuur. Daarnaast trappen ze met hun hoeven de bodem vol bloemzaden open en verspreiden ze die zaden.

Wennen

Aan het Eindhovens Dagblad vertelt boswachter Joris Hurkmans het volgende: “Ook creëren ze natuurlijke paden.” Het was in het begin wel even wennen voor de nieuwelingen. Ze aarzelden even, maar gingen daarna al snel op verkenning. Daarnaast zullen ze moeten wennen aan de wandelaars en hondenbezitters. Gehoopt wordt dat ze het gebied ook minder aantrekkelijk maken voor illegale zwemmers. Het is een ‘vriendelijk’ ras. “Aaibaar zijn ze echter niet”, sluit Hurkmans af in het Eindhovens Dagblad.