Cranendonck krijgt misschien een voedselbank

Foto: Publiek domein

Een voedselbank in Cranendonck, dat is het plan van een aantal initiatiefnemers. Zij vinden namelijk dat de voedselbank in Weert te ver weg is.

Johan Knook uit Budel-Dorplein is een van de initiatiefnemers. Hij was jarenlang, tot vorig jaar, voorzitter van de voedselbank in Weert. “Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat 25 tot 35 Cranendonckse gezinnen gebruikmaken van de voedselbank in Weert”, vertelt hij aan het Eindhovens Dagblad (ED).

Dat is voor hem het startpunt. Hij denkt dat er meer gezinnen in Cranendonck gebruik zullen willen maken van een voedselbank. Volgens Knook is er ook geen geld bij de gezinnen voor het openbaar vervoer om naar Weert te gaan. Een lokale voedselbank zal 35 tot 45 klanten trekken, verwacht Knook.

“Eerst moet er een officiĆ«le stichting worden opgericht, die lid is van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Het bestuur hebben we al compleet. De eerste vijf vrijwilligers hebben zich ook al aangemeld”, vertelt Knook aan het ED. Hij hoopt dat er volgend jaar een voedselbank in Cranendonck is. Samen met de gemeente zoeken ze naar een geschikte locatie. “Die moet centraal in de gemeente liggen”, zegt Knook. “Het gebouw moet verder onder meer voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook moeten we op zoek naar een geschikt transportmiddel.”

Voor het initiatief is in de begroting van volgend jaar 20.000 euro beschikbaar gesteld.