Wethouder Frits van der Wiel over afvalverwerking in Cranendonck

Foto: Publiek domein

De gemeente Cranendonck zegt veel waarde te hechten aan de meningen van de inwoners over de afvalverwerking. Op 18 mei is er weer een bijeenkomst waar ook jij je stem kunt laten horen. “We moeten restafval zo veel mogelijk beperken”, vindt wethouder Frits van der Wiel.

“Uiteindelijk willen we van al ons afval grondstoffen kunnen maken. Restafval is het afval dat normaal gesproken in de grijze container verdwijnt. Dit type afval wordt verbrand en dat is zonde. Want in de praktijk blijkt dat veel van wat wij in de grijze container gooien, grondstoffen bevat die opnieuw gebruikt kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat je fleece kleding kan maken van plastic afval? Als het eenmaal is verbrand, komen deze grondstoffen dus nooit meer terug in een nieuw product. Bovendien brengt het hergebruik van grondstoffen geld op waarmee wij het tarief van de afvalstoffenheffing kunnen verminderen. Dat is goed voor uw portemonnee en die van de gemeente”, aldus Van der Wiel.
Aldus wethouder Van der Wiel op de vraag hoe hij over het ontstaan en omgaan met afval denkt. Als portefeuillehouder Milieu is hij enthousiast over de kansen die er liggen om, al op een eenvoudige manier, hiermee anders om te gaan.

Wat kunnen wij met elkaar doen om de afvalberg te verkleinen?

Frits van der Wiel: ”Zonder dat we het hele afvalsysteem gelijk helemaal veranderen, kunnen vrij simpele maatregelen zorgen voor minder belasting voor het milieu. Daarom is het goed als afval zo veel mogelijk gescheiden wordt. Denk aan het scheiden van GFT-afval in de groene bak en de inzameling van papier, glas en plastic.”
De overheid speelt hierin een belangrijke rol “Je moet burgers helpen en stimuleren om afval te scheiden. Echter, de overheid kan het niet alleen,” stelt de wethouder.
Hij vervolgt: “De gemeente Cranendonck zet daarom in op een breed gedragen afvalbeleid waarin wij samen met onze inwoners vorm willen geven aan een zo goed mogelijke afvalinzameling. Dat doen wij vanuit de invalshoeken: service, duurzaamheid en kosten.
Bij service moet je denken aan hoe vaak halen we de container op of hoe ruim zijn de openingstijden van de milieustraat. Bij het onderdeel duurzaamheid gaat het om de manier van afval scheiden en het hergebruik ervan. Tot slot gaat het ook altijd om geld. Dan spelen de vragen als: Wat mag een goede service kosten? En wat levert het hergebruik van grondstoffen op?”
Door hier samen met onze inwoners in op te trekken, hopen wij de afvalinzameling op de behoefte van de burgers af te stemmen en de hoeveelheid restafval sterk terug te brengen.”

Het hergebruik van grondstoffen wordt steeds belangrijker

Cranendonck ziet het als een grote uitdaging om het hergebruik van grondstoffen goed op gang te krijgen en te houden. Frits van der Wiel: “Van afval via grondstof naar hergebruik, is de rode draad in onze afvalketen. De inzameling van glas, textiel, papier en GFT-afval zijn hier goede voorbeelden van. Echter, er blijven afvalstromen bestaan waar het afval niet voldoende wordt benut voor hergebruik. Daarnaast proberen wij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief in te zetten op de milieustraat of bij kringloopwinkels. Zij helpen bij het op de goede manier scheiden van materialen die je bij de milieustraat of kringloopwinkel af kunt leveren.”

De balans tussen milieu en kosten

Frits van der Wiel: “De overheid heeft een zorgplicht naar de burgers om hun afval kwijt te kunnen, dit valt onder de dienstverlening. Aan deze dienstverlening hangt een prijskaartje. Ook aan het scheiden van restafval zijn kosten verbonden en worden technieken ontwikkeld om het afval beter te kunnen scheiden in herbruikbare en niet herbruikbare materialen. Dit prijskaartje wordt vertaald in de afvalstoffenheffing die je jaarlijks betaalt. Uitgangspunt is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd willen wij dat ons milieu zo min mogelijk wordt aangetast door vervuiling van restafval. Wij zullen ergens een balans moeten vinden tussen milieu investeringen en hieraan verbonden kosten. Het afvalbeleidsplan gaat ons helpen deze balans te vinden.”