Eerste vrachtschip arriveert in nieuwe haven De Kempen

Foto: Publiek domein

Het eerste vrachtschip is gearriveerd in de haven van De Kempen in Budel-Dorplein. Gisteren kwam het schip binnen in de gloednieuwe haven die afgelopen december werd opgeleverd.

Vanmorgen werd het vracht uitgeladen. Het schip bevatte goederen voor de Action in Echt en de Trespa in Weert. Het was even wennen voor de bemanning om het gevaarte door de smalle waterwegen naar de haven te voeren. Het schip gaat de komende tijd tussen Tilburg en Budel-Dorplein op en neer pendelen en moet het voor de stuurlui dus vanzelfsprekend worden. In Tilburg worden de goederen overgeplaatst vanuit grotere schepen die naar de gigantische haven van Rotterdam varen.

Het doel is om binnen vijf jaar de vracht te laten groeien naar 10.000 containers per jaar. Aan de haven is veel gesleuteld. Zo is er een nieuwe kademuur gebouwd en een perceel van twee hectare groot voor de op- en overslag van de containers.

Ook hoopt de gemeente Cranendonck door de nieuwe haven meer bedrijven binnen te halen en een belangrijke schakel te zijn voor Metalot. Door schepen is de gemeente nu ook bereikbaar via het water. Op de A2 loopt het verkeer namelijk vaak vast. Daarnaast zijn schepen efficiënter dan vrachtwagens.

De haven is nog niet officieel geopend. Dat gebeurt op 3 april door gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant en Limburg.