Carnaval bij azc Budel: Eritreeërs en Syriërs in de polonaise

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Het was donderdag een bijzondere dag voor de bewoners van het azc in Budel. Prins Bart van CV Buulder Buk en zijn Raad van Elf kwamen langs.

Zo’n tien bewoners steken namelijk al geruime tijd de handen uit de mouwen voor een geheel nieuwe traditie: samen met leden van carnavalsvereniging De Flausmause uit Budel bouwen ze mee aan een aantal praalwagens. Als dank kwam prins Bart carnaval vieren ‘bij de bouwers thuis’.

Rond 09.45 uur is het zover: Prins Bart d’n Urste wordt met zijn medeprinsen onder luid gejuich en met een stevige carnavalsbeat door circa 130 bewoners onthaald. En al snel blijkt dat Links, Rechts van de Snollebollekes en Leef van André Hazes onder Eritreeërs en Syriërs net zo populair is als onder Nederlanders. Na het welkomstwoord, diverse polonaises, korte speeches en het maken van selfies, zong Antonio uit Sierra Leone La bamba en zingt de Afrikaanse Ritah ook nog een lied uit haar moederland. Daarna onstond een grote kring waarbij de diverse prinsen, bewoners en COA-collega’s een traditionele dans opvoerden.

Ondertussen in Budel…

In de bouwloods waar de carnavalswagens in de steiger staan, is het ook een gezellige drukte. Overal kleur, tikkende hamers en zo nu en dan het geluid van een schaafmachine. Alles wordt overzien door Bert Verhees van carnavalsvereniging De Flausmause. Hij al 43 jaar de drijvende kracht achter de bouw van vele mooie praalwagens. Tussen de leden van de carnavalsvereniging en bewoners van het Thomashuis, die elk jaar enthousiast met hun eigen wagen meedoen in de optocht in Budel-Schoot, lopen ook tien bewoners van het azc. Zij werken ijverig mee aan onder andere een 34 meter lange wagen.

Gemeentemedewerker Noud van Leeuwen van de gemeente Cranendonck trad op als contactpersoon tussen het COA en de carnavalsvereniging. Dat resulteerde in groot enthousiasme onder diverse bewoners van het azc. “Maar ik kon er maar vier in mijn auto meenemen, vandaar dat het een beetje passen en meten is wie er vanuit het azc mee kunnen naar de bouwhal waar aan de praalwagens gewerkt wordt.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl