Graafwerkzaamheden in de vervuilde grond gestart voor aanleg glasvezel

Foto: Glasvezel buitenaf

De graafwerkzaamheden in de vervuilde grond van het buitengebied zijn begonnen, zodat hier straks glasvezel gelegd kan worden. De aannemer neemt extra voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van medewerkers en omwonenden te garanderen.

In opdracht van Glasvezel buitenaf is aannemer Van Gelder Telecom in Cranendonck gestart met de graafwerkzaamheden. Van de 76 kilometer geul die gegraven wordt om het glasvezelnetwerk in Cranendonck aan te leggen, wordt zo’n 30 kilometer aangelegd door vervuilde grond. De vervuiling ligt verspreid over het gehele aanleggebied.

In navolging van de wet Bodembescherming (WBB), werkt Van Gelder Telecom uitsluitend met gecertificeerde uitvoerders. Deze graafploegen zijn op de hoogte van de geldende veiligheids- en kwaliteitseisen om in de vervuilde grond te mogen werken.

Aanraking kan schadelijk zijn

Rondom de plaatsen waar in de vervuilde grond gegraven wordt, zijn afzettingen geplaatst. Afhankelijk van de mate van verontreiniging, dragen de graafploegen beschermende kleding en handschoenen. Omstanders worden verzocht om op afstand te blijven en de afzetting niet te betreden. Aanraking met de vervuilde grond kan schadelijk zijn. Voor kinderen en huisdieren is er een groter risico op gezondheidsklachten dan voor volwassenen. Van Gelder Telecom roept omwonenden daarom op om buiten de afzetting te blijven.

Na afronding van de graafwerkzaamheden, wordt er bij de aansluitingen voor de lokale verdeelpunten van het glasvezelnetwerk en de gevels van de woningen die een glasvezelaansluiting krijgen, schone grond gestort. Dit betekent dat er in schone grond gewerkt kan worden tijdens de las- en blaaswerkzaamheden die later plaatsvinden. De risico’s voor het werken in de vervuilde grond zijn hierdoor weggenomen.

Overleg en controle

Van Gelder Telecom voert regelmatig overleg met de gemeente Cranendonck, de provincie en de Omgevingsdienst over de werkzaamheden in de vervuilde grond. Ook is er een milieukundige begeleider betrokken die de uitvoering van de werkzaamheden controleert.

Wil je meer informatie over de graafwerkzaamheden die plaatsvinden in jouw straat, bij je woning of buurt? Neem contact op met Van Gelder Telecom via 038-4431429. Voor algemene vragen over de aanleg van glasvezel bel je met Glasvezel buitenaf op 088-7585800.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl