Cranendonckse kinderen ruimen 100 zakken zwerfafval op

Foto: Gemeente Cranendonck

Ruim honderd mensen, waaronder 65 kinderen, hebben tijdens de Landelijke Opschoondag honderd zakken zwerfafval verzameld. Dat gebeurde aan de hand van een nieuw spelelement: de afvalpiraten.

Dat de afvalpiraten in Cranendonck zijn geweest afgelopen zaterdag 23 maart is wel bewezen. Het spelelement dat toegevoegd was aan de opschoonacties van verschillende verenigingen in de gemeente, werd met veel enthousiasme ontvangen. Zo had de scouting Kizito uit Maarheeze een heuse schatkist meegenomen en vonden we in Molenheide, Soerendonk, echte piraten inclusief ooglapjes. En als de Dorpsquiz in Budel de Landelijke Opschoondag aangrijpt om de geheime opdracht vorm te geven, is het feest compleet.

In de ochtend zijn verschillende mensen op pad gegaan, met Scouting Kizito als grootste groep. Bijna 50 kinderen in totaal gingen onder begeleiding van opper-ZAPper (ZwerfAfvalPakker) Esther Fransen, wethouder Frits van der Wiel en nog elf andere begeleiders aan de slag in Maarheeze. In combinatie met het werk van Buurttuin Maarheeze, Pro6 en basisschool De Stapsteen, is Maarheeze volledig onder handen genomen. Ook In Soerendonk gingen verschillende clubs aan de slag. Een aantal enthousiastelingen van de Dorpsraad Zurrik en Buurtvereniging Molenheide hebben in de middag in die dorpskern zakken vol zwerfafval verzameld. En ook in Budel-Schoot waren de vijf dames van de Schootornado’s actief.

Dorpsquiz Budel doet ook mee

Tenslotte was in het geheim een bijzondere toevoeging gedaan aan de Landelijke Opschoondag van dit jaar in Cranendonck. Omdat de Dorpsquiz in Budel op dezelfde dag viel, heeft de organisatie contact opgenomen met de gemeente om aandacht te besteden aan de Opschoondag. Twee leden van alle deelnemende quiz-teams arriveerden om 17.40 uur op twee locaties in de gemeente: op het gemeentehuis in Budel en bij de Cantine in Budel-Dorplein. De opdracht was simpel: raap in 20 minuten tijd zoveel mogelijk zwerfafval in de omgeving. De teams stoven uiteen en hebben hun uiterste best gedaan.

De gemeente is trots dat tijdens de Landelijke Opschoondag en in de afgelopen week zoveel mensen op de been zijn gebracht om de omgeving een stuk schoner te maken.
Wilt u ook ZAPper (ZwerfAfvalPakker) worden of samen met buurtgenoten uw buurt adopteren? Neem dan contact op met de gemeente.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF