Afvalkoning Leo van Gansewinkel (80) overleden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Facebook Renewi Nederland (Zuid)

Leo van Gansewinkel, de oprichter van het gelijknamige afvalbedrijf, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad (ED).

Afvalbedrijf Ortessa, opgericht door Van Gansewinkels zoon Rob, heeft dat aan de krant bevestigd.

De afvalmagnaat werd geboren in Maarheeze en is daar nog altijd heel belangrijk. Door zijn werklust heeft hij talloze banen geschapen waar werknemers hedendaags nog steeds blij mee kunnen zijn.
Daarnaast had Van Gansewinkel jarenlang een gigantisch landhuis naast de A2. Dat verkocht hij in 2017 voor 3,25 miljoen euro aan de Turkse projectontwikkelaar en paardenliefhebber Cem Siyahi.

Afval ophalen bij Philips in Maarheeze

Van Gansewinkel heeft een heel imperium om het merk heen gebouwd. In 1964 begon hij met het ophalen van afval bij Philips in Maarheeze. Dat deed in een vrachtwagen, samen met zijn vader. Hij bouwde zijn bedrijfje vervolgens uit door bij gemeenten langs te gaan en daar te vragen of hij het afval van inwoners mocht ophalen. Zo ging het eerst in Leende aan de slag, later ook Someren en zo breidde het bedrijfje zich uit. Nu staat Leo van Gansewinkel al jaren in de Quote 500, tussen de rijksten van Nederland.

Maar hij is al een tijdje niet meer de eigenaar van het bedrijf. In 2007 verkocht hij het voor honderden miljoenen en inmiddels heet het Renewi. Van Gansewinkel woonde al jaren in Zwitserland en had een stapje terug gedaan in de afvalbranche. Zijn zoon Rob is actief in dezelfde sector. Hij is directeur bij Ortessa, een afvalverwerkingsbedrijf.

Het Eindhovens Dagblad (ED) schrijft dat het overlijden van Van Gansewinkel vrij onverwachts kwam, ondanks dat hij al een aantal maanden met gezondheidsklachten kampte.