Unieke kans: Achelse Kluis houdt open dag

De Achelse Kluis
De Achelse Kluis
Foto: Achelse Kluis

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt het grote publiek de kans om een kijkje te nemen in de Achelse Kluis. Het kloosterslot van de abdij gooit komende zondag de deuren open.

De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis, houdt een open dag. En dat is nog nooit gebeurd sinds 1656, toen er voor het eerst een kapelletje geplaatst werd op de huidige locatie. Dat was in de natijd van de godsdienstoorlogen. In 1686 werd hier door Petrus van Nijnatten een gemeenschap van kluizenaars gesticht. Sindsdien is de Achelse Kluis een plek voor gebed, beschouwing en christelijke cultuur. Maar de binnenmuren zijn altijd afgesloten geweest van het grote publiek.

Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de geplande vier vleugels werden gerealiseerd. Er leefden toen zo’n honderd monniken in de gemeenschap. Tegenwoordig is daar nog maar een handjevol van over. Zij zijn voor inkomsten voornamelijk aangewezen op handel, waaronder de verkoop van zelfgebrouwen Achels trappistenbier.

Plaatsmaken

Nu, ruim 350 jaar na het allereerste kapelletje, moeten de monniken plaats gaan maken voor de leefgemeenschap Fazenda da Esperança (boerderij van de hoop). De monniken blijven wel in het klooster wonen, maar krijgen gezelschap van mensen met afhankelijkheidsproblemen. Mensen die met de evangelie hun leven weer op de rit proberen te krijgen.

LEES OOK: Einde van een tijdperk van Achelse Kluis

Het gaat ook hierbij om een gesloten gemeenschap. De bewoners nemen een jaar lang afstand van familie en vrienden, maar ook van bijvoorbeeld multimedia, alcohol en nicotine.

De open dag biedt dus een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen in de Achelse Kluis. Drukte gegarandeerd. De deuren staan open op zondag 30 september en 7 oktober, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis, aanmelding is niet nodig. Er zijn gidsen aanwezig die je rond kunnen leiden.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.