Ex-tbs’er die duo gijzelde in Budel, loopt weg uit rechtbank

Foto: Publiek domein

Ex tbs-patient John van T. (48) liep maandagochtend weg uit de rechtbank van Den Bosch, vlak voordat hij een eis tegen hem te horen kreeg. Hij moest voorkomen voor het gijzelen van twee personen in Budel, vorig jaar.

Het Openbaar Ministerie mag Van T. niet oppakken. Hij zat in voorarrest maar die duurde tot het vonnis. Toen hij opstond en wegliep tijdens de rechtszaak, mocht dat gewoon.

Het Eindhovens Dagblad somt op wat Van T. allemaal al op zijn kerfstok heeft staan. Een gevaarlijk persoon is het. Op zijn 19e vermoordde hij met 72 messteken iemand die een hond van hem zou hebben geslagen. Na zes jaar cel kwam hij in de tbs en haalde regelmatig het nieuws door een paar keer te ontvluchten. Spectaculair was een ontsnapping uit de Mesdagkliniek in 1997. Hij zat toen met een levensgevaarlijke Duitse misdadiger opgesloten. Die had een verhouding met een personeelslid. Met haar hulp kon het tweetal via buizen van de airco naar buiten komen.

Budel

Vorig jaar kwam daar nog eens een gijzeling bij. In Budel hield hij een broer en zus een aantal uur vast, waarvan hij een boerderij huurde. Op die boerderij werd het duo ook gegijzeld. Wel zijn er verhalen dat er giftige kruiden op het terrein aanwezig waren. Daarnaast zou er regelmatig een man over de vloer komen waarvan bekend is dat hij in het verleden geiten en varkens heeft verkracht.

Daardoor was de maat vol voor het verhuurdersduo. Ze gingen langs bij Van T. maar kwamen niet tot een goed gesprek. Van T. filmde de ontmoeting. “Ik snij ter plekke je strot door”, werd er onder meer geroepen door de crimineel. “We sterven hier met z’n drieën” en “Ik denk erover om je met duct tape in de kruipruimte te gooien en te stralen”, werd er ook nog gezegd.