Vertrek wethouder Adams zorgt voor fel debat

Foto: Publiek domein

Het ging er hard aan toe in de raadsvergadering van de gemeente Cranendonck gisteren. Met het vertrek van wethouder Gerard Adams wederom als middelpunt. Maar het is niet duidelijk geworden hoe ze dit incident een volgende keer willen voorkomen.

Het vertrek van wethouder Gerard Adams een paar weken geleden suist nog steeds na in de gemeenteraad. De meesten lijken het wel eens over dat er fouten zijn gemaakt tijdens Adams benoemingsprocedure. Maar het debat laaide vooral op doordat er met vingers naar elkaar gewezen werd. Wie nou precies de fout heeft gemaakt, blijft onduidelijk. Ook een concrete oplossing kwam er niet.

De teruggetreden wethouder Adams van VVD Cranendonck zou informatie over zijn assessment hebben achtergehouden. VVD Cranendonck hanteert een aanstellingprocedure waarbij een toets moet worden afgelegd. Na die procedure heeft hij uit het assessment niet tijdig gedeeld met de andere wethouders van de gemeente.

Volgens coalitiepartijen CDA en Cranendonck Actief ligt het probleem bij het vertrouwen en dus niet zozeer in hoe zij gehandeld hebben tijdens zijn benoeming. Adams verzweeg dat hij geen positieve beoordeling zou krijgen voor zijn functie als wethouder. Hij was bang dat hij de baan niet zou krijgen als hij er openlijk over sprak. Janneke van Happen van het CDA: “We hebben het leed en de schade voor proberen te beperken voor de man, door in te stemmen met zijn verzoek om geen openheid te geven. Dat doen we dus nooit meer.”

In ieder geval worden de resultaten van het assessment voor iemands benoeming openlijk besproken. Ton Dijkmans van de nieuwe partij Transparant Cranendonck wilde dat iedere wethouderskandidaat onderworpen zal worden aan selectie- en geschiktheidsassessment. Hij vroeg daarvoor een motie aan, maar kon niet op steun rekenen.