Herenboeren De Groote Heide starten met zoektocht naar leden

Foto: Herenboeren De Groote Heide

Op het landgoed waar de Baronie van Cranendonck komt, zijn de Herenboeren De Groote Heide een van de initiatiefnemers. Nu de plannen vorderen, start dit initiatief met het werven van leden. Die zijn nodig om van de herenboerderij een succes te maken.

Een herenboerderij is een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf van ongeveer 15 tot 20 hectare groot. Een coöperatie van maximaal 200 huishoudens, ofwel 500 ‘monden’, heeft samen een boer (of twee) in dienst die het eten produceren dat de leden willen eten met zo min mogelijk voedselverspilling. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee en is de oogst weersafhankelijk. Kortom, een bijzondere en eigentijdse vorm van duurzaam in je eten voorzien.

Tussen Soerendonk en Maarheeze, als onderdeel van de Baronie van Cranendonck, komt deze herenboerderij te liggen. Herenboeren de Groote Heide gaat hier delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard gebruiken om voedsel te laten produceren voor hun leden. Binnen de eigen gemeentegrenzen is de bereikbaarheid van deze prachtige locatie optimaal. Bovendien is een bezoek te combineren met een wandeling in de omgeving, een kopje koffie bij een horecapunt of wellicht deelname aan een van de andere initiatieven.

Inleg en contributie

De coöperatie vraagt een eenmalige inleg van tweeduizend euro per huishouden voor de oprichting van de boerderij plus een wekelijkse bijdrage op basis van het aantal monden. Bij de start van de Herenboerderij zijn binnenkort bijvoorbeeld hekken, rasters, gereedschap en dergelijke nodig, en bestaat de noodzaak van het aanbrengen van irrigatie, eventuele bodemverbetering en de aanplant van bomen, struiken of de aanleg van paden. Dit wordt gefinancierd uit de eenmalige inleg van alle leden.

Los hiervan zijn er jaarlijkse kosten die worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Denk aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boeren, en mechanisatie. Elk lid neemt voor één tot vijf monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie en hoe meer je te eten krijgt. Als voorbeeld: Leden van de eerste Herenboerderij in Boxtel betalen per mond ongeveer 11 euro per week, vegetariërs 6 euro.

Iedere week haal je dan als een van de Herenboeren je voedsel vers van het land, dichtbij. Uiteraard zorgen de boeren dat het voedsel daadwerkelijk van het land is. Streven is vijf soorten groenten per week en drie tot vijf eieren per persoon, in het najaar fruit uit de boomgaard en eens in de zoveel tijd een vleespakket (rund, varken, kip) op bestelling.

Deelname

De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf en zetten ook samen met de boeren de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden. Als Herenboer mag je natuurlijk meehelpen op het land, maar dat hoeft niet. Meebepalen verloopt via de Algemene Leden Vergadering en terugkerende enquêtes. Ook zijn er van tijd tot tijd andere activiteiten waaraan Herenboeren vrijblijvend kunnen deelnemen zoals een kookworkshop of kindermiddag.

Rondleidingen

Meer weten? Kijk online op https://degrooteheide.herenboeren.nl daar vind je ook diverse veel gestelde vragen. Of kom echt rondkijken bij het landgoed de Baronie van Cranendonck om je te laten inspireren. Er staan in de komende weekenden meerdere rondleidingen gepland; 15 februari, 1 en 15 maart. Daarnaast is er op woensdag 19 februari een informatiebijeenkomst in Café Zaal De Bellevue in Budel van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden via www.degrooteheide.herenboeren.nl/.

Lid worden kan eveneens online via https://degrooteheide.herenboeren.nl/contact/ of vraag om een inschrijfformulier bij de rondleiding of informatieavond.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl