Aanleg glasvezel in buitengebied Cranendonck start dit najaar

Aanleg van glasvezel
Aanleg van glasvezel
Foto: Pixabay

Glasvezel buitenaf (voorheen Mabib) gaat glasvezel aanleggen in het buitengebied van Cranendonck. Het bodemonderzoek is in februari gestart en naar verwachting in de zomer helemaal afgerond. Op basis van de eerste resultaten is de verwachting dat Glasvezel buitenaf dit najaar met de aanleg kan beginnen.

Om dit te kunnen realiseren moet de kwaliteit van de bodem eerst worden onderzocht. Dit is een wettelijke verplichting omdat tachtig kilometer, van het aan te leggen tracé van honderd kilometer, bestaat uit mogelijk verontreinigde grond door zinkassen. Dat onderzoek is in februari gestart. Stantec voert het bodemonderzoek uit in opdracht van Glasvezel buitenaf.

“Het gaat om mogelijke verontreiniging van de grond met zinkassen”, zegt Karl Heinz van der Made van Glasvezel buitenaf. “Wettelijk zijn we verplicht om de kwaliteit van de bodem eerst te onderzoeken zodat we weten wat de impact is op het project en welke maatregelen we moeten nemen.”

Naast een digitaal historisch onderzoek heeft Stantec twintig kilometer van het tracé onderzocht. Er zijn steekproefsgewijs monsters genomen op verschillende locaties uit het gebied. De monsters zijn daarna in een lab onderzocht. Op basis van de eerste resultaten heeft Glasvezel buitenaf een indicatie kunnen afgeven voor de start van de aanleg. In april zijn deze resultaten en de voortgang besproken met een afgevaardigde ambassadeur, wethouder Frans Kuppens en de projectleider van de gemeente Cranendonck. “Voor alle inwoners en (agrarische) bedrijven in het buitengebied ben ik vanuit de gemeente blij dat er eindelijk een start gemaakt kan worden”, zegt wethouder Kuppens.

Grote klus

Stantec gaat de komende maanden verder met het onderzoeken van het hele gebied. Om de 500 meter wordt een monster uit de grond genomen en onderzocht. Een omvangrijke klus die tot in de zomer zal doorlopen. Op basis van de resultaten kan vervolgens een planning worden opgesteld en weten we welke maatregelen er nodig zijn om de aanleg in Cranendonck op een goede en veilige manier te kunnen realiseren.

“Glasvezel geeft straks een snelle verbinding en is daarom belangrijk voor een toekomstbestendig en leefbaar buitengebied. Zo komen we weer een stapje dichterbij het einddoel: 100 procent snel internet voor het gehele grondgebied van Cranendonck”, aldus Frans Kuppens.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF