‘Parade van Vermaeck’ thema Brabantsedag Heeze 2017

Foto: Publiek domein

Het thema van de Brabantsedag in Heeze volgend jaar is ‘Parade van Vermaeck’. De gigantische decorwagens zullen vooruit worden getrokken door Kempische trekpaarden, een Brabantse traditie.

Dit werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor de wagenbouwers in ‘t Perron in Heeze. Er zullen zestien wagens meerijden, allemaal met drie paarden ervoor gespannen. De spannen die meerijden komen uit Brabant, Zeeland en de Belgische Kempen. Verder doen aan de stoet nog eens zeventienhonderd acteurs mee.

Voorbereiding

De organisatie van de Brabantsedag heeft meer dan twee jaar aan de voorbereiding van het thema gewerkt. Er is gewerkt aan de technische en logistieke aspecten van de inzet van paarden. Zo worden er verbindingen gelast waarmee de dieren aan de wagens worden verbonden. Wat de bezoekers gaan zien, zijn allerlei verschillende vormen van vermaak. Het publiek wordt geamuseerd. Denk aan ontspanning, genoegen, variété en verpozing.

De wagenbouwers krijgen de taak het gekozen onderwerp op een creatieve en verrassende manier te vertalen naar ontwerpen. Ze moeten zich laten inspireren door een gebeurtenis of traditie van vóór 1957. De bouwgroepen kregen ruim 75 voorbeelden voorgeschoteld van een rariteitenkabinet, kwakzalvers, kermis tot luilekkerland, maar mogen ook door andere ‘vermakelijkheden’ geïnspireerd worden.