Recente cijfers afkomstig van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO onthullen een zorgwekkende situatie in Cranendonck, waar één op de drie woningen slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op meer dan 2000 huizen die niet voldoen aan de isolatienormen.
Vooral bewoners van eengezinswoningen worden geconfronteerd met de gevolgen van slechte isolatie, aangezien één op de twee van deze woningen niet adequaat geïsoleerd is. In vergelijking met andere gemeenten is het percentage eengezinswoningen met isolatieproblemen in Cranendonck zelfs hoger, waar één op de drie eengezinswoningen als 'doorwaaiwoning' wordt bestempeld.
In tegenstelling tot eengezinswoningen presteren appartementen beter op het gebied van isolatie. Ongeveer één op de vier appartementen in Cranendonck wordt als slecht geïsoleerd beschouwd. Daarentegen heeft één op de negen woningen hier een goede isolatie, terwijl de meerderheid in de categorie 'redelijk' valt.
De kwaliteit van buitenmuurisolatie vormt de basis van deze bevindingen, aangezien dit het meest gedocumenteerd is. De isolatiekwaliteit is veelal gerelateerd aan het energielabel van de woningen. Nieuwere woningen vanaf 2013 zijn doorgaans goed geïsoleerd, terwijl woningen tussen 1992 en 2013 als redelijk geïsoleerd worden aangemerkt. Oudere woningen zonder energielabel zijn niet opgenomen in de analyse, wat neerkomt op minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad.
Op basis van subsidieverstrekte gegevens blijkt dat gevelisolatie niet hoog op de prioriteitenlijst staat van woningbezitters. In het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren in Cranendonck slechts 5636 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie. Dit vertaalt zich naar 63 geïsoleerde gevels, waarvoor een totale subsidie van 46.251 euro is uitgekeerd.
De lagere populariteit van gevelisolatie in vergelijking met andere isolatiemaatregelen kan worden verklaard door de benodigde omgevingsvergunning en de bijbehorende kosten. Het aanbrengen van gevelisolatie vereist een vergunning en kan resulteren in een ander uiterlijk van de woning, wat niet altijd wordt goedgekeurd bij monumentale panden of beschermde stadsgezichten. Ondanks de investering van tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie, kan gevelisolatie aanzienlijke besparingen opleveren, zoals 530 kubieke meter gas per jaar in een gemiddelde hoekwoning, wat overeenkomt met een financieel voordeel van circa 750 euro.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een vergelijkende analyse uitgevoerd waaruit blijkt dat Cranendonck op diverse vlakken overeenkomsten vertoont met vijftien vergelijkbare gemeenten. Deze vergelijking heeft inzicht gegeven in de isolatieproblematiek en subsidieregelingen in verschillende regio's.