In het afgelopen jaar heeft Cranendonck gestreden tegen langdurige leegstand van woningen. Volgens recente rapporten, samengesteld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waren er aan het begin van vorig jaar ongeveer 75 woningen leeg. Dit aantal is afgenomen ten opzichte van 2022, toen er nog 95 leegstaande woningen waren.
Uit vergelijkingen met vijftien gemeenten die gelijkenissen hebben met Cranendonck blijkt dat het aantal leegstaande woningen in Cranendonck hoger ligt. Deze leegstand vormt een potentieel risico voor criminele activiteiten, zoals wietkwekerijen, drugslabs, en geldwitwaspraktijken.
Niet alleen kampt Cranendonck met leegstaande woningen, maar ook spookbewoning is een zorgwekkend fenomeen. In 35 woningen is sprake van spookbewoning, waarbij stroom wordt verbruikt ondanks officiële leegstand. Dit wijst mogelijk op clandestiene bewoning of illegale activiteiten.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vastgesteld welke vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Cranendonck. Op basis van CBS-gegevens zijn onder andere Oss, Zundert, Bernheze en Maasgouw met Cranendonck vergeleken.
Cranendonck en vergelijkbare gemeenten blijven zich inzetten om leegstand en spookbewoning effectief aan te pakken, ondanks de weigering van woonminister Keijzer om een 'leegstandsheffing' in te voeren.