Zeg jij friet of patat? Meerderheid in Nederland zegt patat

Foto: Publiek domein

Zeg jij ‘friet’ of ‘patat’? Als je in Cranendonck woont en van origine Brabander bent, dan zeg je hoogstwaarschijnlijk friet. Maar boven de rivieren zeggen ze bijna altijd patat.

Bureau Coosto ging ter ere van French Fries Day (13 juli) op onderzoek uit. Ze zochten uit welk van de twee woorden vaker wordt gebruikt op social media. De meeste Nederlanders zeggen patat. Dan zijn wij Brabanders, samen met de Limburgers en Zeelanders, uniek. Toch?

Patat wint

In 195 gemeenten in Nederland wordt voornamelijk het woord friet gebruikt. In 271 gemeenten zegt bijna iedereen patat. In de overige gemeenten is het onduidelijk gebleken welk woord er meer gebruikt wordt.

Coosto maakte een overzicht van alle gemeenten. In Cranendonck wordt dus ook duidelijk meer friet gezegd, in plaats van patat. Bekijk hier de volledige kaart van Coosto.

De onderzoekers voegden nog een extra kaart toe. Ze laten ook zien dat hoe noordelijker je in Nederland komt, hoe meer het woord patat ten opzichte van friet wordt gebruikt. Kijk maar.

Twitteroorlog

Op Twitter wordt echter de strijd tussen friet- en patatliefhebbers voortgezet. Massaal wordt er getweet met #teampatat en #teamfriet. Laat ons hieronder in de reacties weten bij welk team jij hoort.

— Driekus Vierkant 🇪🇺 (@driekusvierkant) 13 juli 2018

 

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.