Justitie eist vijf jaar cel tegen Henk V. uit Gastel voor brandstichting jachthaven

Foto: YouTube 1Limburg

Justitie heeft vijf jaar cel geeist tegen Henk V. uit Gastel, meldt 1Limburg. Hij zou, samen met twee andere mannen, een aantal jachthavens in brand hebben gestoken, in begin 2015.

Het gaat om de havens in onder meer Wessem, Roermond en Ohé en Laak. Alleen de laatste acht Justitie bewijsbaar, maar ze verwachten een verband tussen de brandstichtingen. Maandagochtend startte de zaak. Alle drie de mannen ontkenden enige betrokkenheid bij de brandstichting.

Henk V. zou het brein zijn achter de havenbranden die plaatsvonden in 2014 en 2015. Wessem is de jachthaven waar de Gastelnaar zelf eigenaar van is. V. zou twee andere mannen hebben ingehuurd om de branden mede te stichten. De andere twee verdachten zijn Maikel G. uit Maastricht en Eindhovenaar Frank V. Zij kregen beide zes jaar cel tegen zich geeist.

Heel veel havenbranden

Het is een hele reeks aan havenbranden geweest in Midden-Limburg. In 2014 gingen de havens in Ohé en Laak, Herten en Roermond in rook op. Begin 2015 was er een grote brand bij de jachthaven in Wessem, waar Henk V. eigenaar van is. De schade van de branden was enorm en heeft miljoenen gekost. Roermond lag onder een laag asbestdeeltjes na de grote brand en moest grondig gereinigd worden. Veel mensen werden geëvacueerd en een groot gebied ging een tijdje op slot.

Tekst gaat verder onder de video

Justitie verwacht dat Henk V. de verzekering wilde oplichten en zo een grote som geld kon opstrijken als schadevergoeding. Dat zou miljoenen opleveren. Dat zou hij gedaan hebben omdat de woonarken in de haven zouden moeten verdwijnen. Het verzekeringsgeld zou meer opleveren dan een eventuele verkoop.

Verdoezeling

Maar wat is dan de verklaring om meerdere havens in brand te zetten, waar V. geen eigenaar van is? Justitie verwacht dat de mannen dat gedaan hebben omdat het dan zou lijken alsof er een pyromaan actief zou zijn. Maar er ontbreekt veel bewijs, behalve voor de brand in Ohé en Laak. Justitie verwacht dat dat een ‘oefening’ zou zijn. Als voorbereiding op de branden die daarna volgden, meldt 1Limburg.