Weinig vertrouwen in gemeenteraad blijkt uit Burgerpeiling Cranendonck

Foto: Publiek domein

De gemeente Cranendonck heeft de resultaten van de Burgerpeiling bekendgemaakt. Daaruit komt naar voren dat de inwoners over het algemeen zeer tevreden zijn, maar weinig vertrouwen hebben in de gemeenteraad.

Het is een handig hulpmiddel voor de nieuwe gemeenteraad. Ze krijgen direct een inzicht in wat er speelt in de gemeente. Verontrustend is dan wel om te lezen dat weinig inwoners vertrouwen hebben in de gemeenteraad. Slechts 18 procent zegt dat ze de gemeenteraad vertrouwen. Het is dus aan de kersverse raadsleden om dat percentage omhoog te gaan krikken.

Misschien is het een afspiegeling van hoe de huidige politiek in elkaar zit, het imago daarvan. Maar de zittende politici in Cranendonck mogen zich toch zorgen maken over deze cijfers. Ook het college van B&W komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. Maar 36 procent zegt dat ze vertrouwen hebben in de burgemeester en wethouders.

Samenwerking buurgemeenten

Een ander belangrijk punt in de Burgerpeiling is de eventuele samenwerking of fusie met buurgemeenten. Slechts zeven procent van de mensen die stemden, zien een fusie met een buurgemeente zitten. Het liefst gaat een flinke meerderheid dus verder op eigen houtje. Maar wel met een nauwe samenwerking met gemeentes als Heeze-Leende en Valkenswaard.

De gemeente ontvangt ook zeker complimenten. De dienstverlening van Cranendonck zit volgens de inwoners prima in elkaar. Daarin scoren ze 3,6 punten, van de maximale 5.

Ook in de voorzieningen doet Cranendonck het goed. Wat betreft woon- en leefklimaat wordt er veel waardering opgebracht. Met een gemiddelde 8 mag de gemeente tevreden zijn.

Vluchtelingenopvang

Nog een belangrijk punt in de Burgerpeiling. Het azc op de Nassau-Dietzkazerne is altijd al een punt van discussie geweest. Uit de Burgerpeiling blijkt dat de meerderheid helemaal geen last ondervindt van het azc. “Ik heb respect voor de gemeente dat ze hulp aanbieden. Totaal geen overlast”, is een van de reacties. Een andere inwoner: “Ik merk er weinig van, maar heb wel bepaalde ergernissen”, en: “Ze stelen fruit uit mijn tuin.”

Nassau-Dietzkazerne in Budel