Hanny uit Soerendonk zet zich in voor cannabis

Cannabis
Cannabis
Foto: vimeo.com/251769164 - Publiek domein

Actievoeren kan op allerlei manieren, maar Hanny Veldman uit Soerendonk heeft wel een heel bijzonder streven. Ze zet zich in tegen het taboe om cannabis. Niet omdat ze het zelf gebruikt of verbouwt, maar omdat patiënten in Cranendonck er volgens haar baat bij kunnen hebben. Het Eindhovens Dagblad (ED) sprak met haar.

Hanny is nou niet de vrouw die je verwacht bij actievoeren voor cannabis. “Die reactie krijg ik vaker”, zegt ze tegen het ED. “Mijn uitgangspunt is niet de cannabis maar de geneeskrachtige werking ervan. Maar daar werd nooit gesproken over cannabis, het is immers illegaal. Toen ben ik me er zelf in gaan verdiepen en ik merkte al snel dat er heel veel onwetendheid is.”

In de achtertuin van Hanny verbouwt ze allerlei planten en kruiden die een geneeskrachtige werking hebben. In haar omgeving gebruikten mensen ook cannabis als geneesmiddel en raakte daardoor geïntegreerd door het goedje. Later ging ze naar een bijeenkomst van PGMCG, de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers. Daar hoorde ze dat nog meer mensen cannabis gebruikten tegen allerlei ziekten en als alternatief van een slaappil. “Daar werd ik strijdlustig van. Dat werd nog eens extra aangewakkerd toen een buurtgenoot die vijf plantjes hield als medicijn tegen chronische pijn, vertelde dat de politie ze bij hem weg had gehaald”, vertelt Hanny aan het ED.

Website en lezingen

Hanny zette een website op en houdt diverse lezingen. Daarmee hoopt ze het taboe te doorbreken en cannabis voor medicinaal gebruik vergemakkelijken in Cranendonck. “k heb daarom naar alle raadsleden een lange brief gestuurd in de hoop dat ze er in aanloop naar de verkiezingen een item van zouden maken. Helaas heeft niemand er iets mee gedaan en daarom heb ik een lezing georganiseerd in het cursuscentrum hier in Soerendonk (vanavond, red.). Daar hebben zich al 54 mensen voor aangemeld.”