PvdA Cranendonck verdwijnt, Pro6 komt er voor terug

Logo Pro6
Logo Pro6
Foto: Pro6

Niet PvdA Cranendonck maar Pro6 zal volgend jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op het stembiljet staan. “We hopen dat kiezers die op de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden, voor de Tweede Kamer, nu ook voor ons kiezen”, zegt oprichter van Pro6 Bart Kraaijvanger (31) tegen het Eindhovens Dagblad (ED).

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen bleek dat ruim een derde van de Cranendonckse kiezers op linkse partijen stemden. Toch is dat linkse politieke deel in onze gemeente maar met twee zetels vertegenwoordigd, door PvdA Cranendonck. Nu de landelijke partij van de PvdA veel zetels heeft verloren in het kabinet, vreest Kraaijvanger dat dat ook zal gaan gebeuren in de gemeenteraad. “We zijn bang dat het progressieve geluid verdwijnt uit de raad.” Hij hoopt dat Pro6 uitgroeit tot een beweging waar iedereen die het progressieve gedachtegoed aanhangt, zich thuis voelt.

Pro6 wil een sterk sociaal blok gaan vormen, volgens Yuri van Buul (20). De partij zal bestaan uit jonge mensen zoals Van Buul en meer ervaren politieke krachten als Kraaijvanger, schrijft het ED. Een kiescommissie gaat de kandidaten screenen en het bestuur adviseren bij de lijstsamenstelling. De nieuwe beweging kent drie pijlers waarmee het onderscheid gemaakt moet worden: vernieuwen, sociaal en duurzaam. “Wij willen dat in 2025 alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal zijn. Ook willen we randvoorwaarden stellen aan projectontwikkelaars: energieneutraal bouwen en gas eruit, elektra erin”, aldus Van Buul.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018.