Omwonenden helemaal klaar met overlastgevende jongeren in Boudriepark

De spreekwoordelijke druppel is gevallen voor omwonenden van het Boudriepark in Budel. Die druppel deed de emmer overlopen toen jongeren afgelopen jaarwisseling de hangplek in het park vernielden. Ze staken vuurwerk af in de container en stichtten er brandjes. En dat terwijl de hangplek in maart 2019 nog helemaal is opgeknapt. “Het is de hele maand december ellende geweest.”

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Een van die omwonenden is Ray O’Farrell. Hij woont tegenover het Boudriepark en ziet de keet liever vandaag dan morgen verdwijnen. “De container wordt gebruikt als luidspreker. Het maakt geluid alleen maar harder”, vertelt hij. “Dus al het vuurwerk wordt daarin gegooid. Tijdens oudjaar was het het ergst dat ik heb meegemaakt. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Het ging maar door. Eigenlijk hoopte ik dat een van de jongeren een flinke blessure zou oplopen, zodat de rest ook ziet dat het levensgevaarlijk is. Zo lang er niets gebeurt, gaan ze ermee door.”

De buurman van Ray, Wouter Kursten, bluste de brand in de keet op oudjaarsdag. “Er was eerst een belachelijk harde knal. Daarna zijn de jongeren weggerend. Met wat vijverwater heb ik het vuur uitgemaakt. Er lagen lege benzineflessen in de container.” Wouter denkt dat de gemeente de keet nu sowieso beter weg kan halen. “Ze moeten wel nu die zo naar de klote is. Sinds de zomer zit er eigenlijk al niemand meer. Het zijn jongeren tussen de 12 en 15 jaar die langsfietsen en er wat vuurwerk ingooien.”

Volgens Ray klopte buurtbewoners regelmatig aan bij de gemeente. “Maar ze doen er niks aan”, zegt hij. “Wij hebben ooit 270 handtekeningen verzameld van omwonenden die de container daar niet willen hebben. Nu, tien jaar later, staat dat ding er nog steeds.” Wouter heeft inmiddels contact opgenomen met een jeugdagent. “Hij is op de hoogte van de overlast. Ik heb agenten de afgelopen weken een aantal keer zien controleren.”

Geen echte hangplek meer

Inmiddels ziet de hangplek er al lang niet meer zo mooi uit als dat ie was na de opknapbeurt in maart 2019. Jongeren van het BRAVO! College in Budel staken de handen uit de mouwen, en met resultaat. De keet zag er weer als nieuw uit. Maar van die frisse blik is niets meer over. “Het is ook geen hangplek meer”, zegt Wouter. “Jongeren komen even langs en gooien er wat vuurwerk in. Dat was de afgelopen jaren minder, maar in december was het weer een stuk erger. De hele buurt is er klaar mee.”

Dealen

“Dit is nu echt te ver gegaan”, vervolgt Ray. “Er is nergens een andere wijk die een mooie vijver of speeltuin heeft. Dit is de enige plek in Budel en omstreken. Iedereen komt hier dealen. Sinds het moment dat ie geplaatst is, hebben we er ontzettend veel overlast van.” Ray begrijpt dat de gemeente een dergelijke plek voor jongeren wil hebben in de regio. “Maar zet ‘m nu maar ergens anders neer. Hier zijn we er helemaal klaar mee. En niet alleen ik, maar de hele buurt.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl