Ketenmarinier Jur Verbeek pakt criminele asielzoekers in Maarheeze aan: ‘We grijpen ze bij hun nekvel’

Burgemeester Roland van Kessel (l) en ketenmarinier Jur Verbeek
Burgemeester Roland van Kessel (l) en ketenmarinier Jur Verbeek
Foto: Hester Heijmans

Ketenmarinier Jur Verbeek gaat aan de slag in Maarheeze om de overlast van asielzoekers aan te pakken. “Ik merk veel zurigheid en frustratie. Daar moet een eind aan gemaakt worden. Ze moeten met hun poten van andermans spullen afblijven.”

De overlast van asielzoekers uit het azc in Budel rijst de pan uit. Niet alleen omwonenden en ondernemers in de regio hebben er last van, maar ook voor de politiek is de maat nu vol. De overlast die de winkeliers in met name Maarheeze ondervinden is groot. En dus worden er maatregelen genomen. Een van die maatregelen is afgelopen maandag al genomen, toen een kledingcontainer verplaatst is. Een andere maatregel is het aanstellen van een ketenmarinier. Die gaat op korte termijn aan de slag.

Jur Verbeek gaat deze functie vervullen. Hij zal vooral actief zijn in Maarheeze. Maar wat is een ketenmarinier? “Vergelijk het met een symfonieorkest”, legt Verbeek uit. “Dat heeft een dirigent nodig. Je moet op het goede moment beginnen en eindigen. Ik kijk naar wat de problematiek is en welke maatregelen daarbij passen. Dat koppel ik terug aan de gemeente, het COA, azc, de winkeliers, politie en het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast controleer ik ook of alles verloopt zoals afgesproken.” Zo wil hij dat er surveillanten op de juiste momenten door de winkels in Maarheeze heen gaan lopen.

En Verbeek is vastberaden om de ‘veiligelanders’ die voor overlast zorgen keihard aan te pakken. “We grijpen die lui bij hun nekvel.” Want de frustratie bij de winkeliers kan hij zich heel goed voorstellen. “Ze misdragen zich en pikken in winkels. Ik wil al die instanties die iets aan de overlast kunnen doen bij elkaar brengen om tot een oplossing te komen.”

De ketenmarinier komt zelf uit de buurt van Rotterdam en reist het hele land door om zijn taken te vervullen. Hij is namelijk de enige ketenmarinier die landelijk actief is. Daarnaast zijn er nog twee regionale die alleen in het noorden van Nederland werken. Op vrijdagen zal Verbeek in Cranendonck zijn. “Ik richt me in de gemeente voornamelijk op Maarheeze. Het is belangrijk dat ik regelmatig in de buurt ben. Dan kan ik in gesprek gaan met winkeliers en de wijkagent.”

Commotie om het woord

Het woord ‘ketenmarinier’ heeft echter niets te maken met een marinier. Gemeente Cranendonck heeft meerdere mails van gepikeerde militairen ontvangen die vinden dat het woord ‘marinier’ onterecht gebruikt wordt en verdiend moet worden. “Daar hebben wij alle begrip voor”, vertelt Verbeek. “Maar de mariniers kunnen zich juist gevleid voelen. Wij willen doorzettingsmacht symboliseren. Mariniers zijn de eersten die aan land gaan als er iets misgaat. Wij zijn dus geen opgeleide mariniers, maar verwijzen naar hun doorpakmentaliteit. Niet lullen, maar poetsen.”

Jur Verbeek wil zo snel mogelijk aan de slag in Maarheeze. “Het kan alleen even duren voordat je echt iets van merkt”, zo stelt hij. “Allerlei instanties moeten met elkaar gaan samenwerken. Dat heb je niet in één dag geregeld”, legt hij uit. “Maar burgemeester Roland van Kessel is heel serieus en ook de raad is goed bezig. Ze zijn kritisch. Die vervelende veiligelanders moeten worden aangepakt. Daar hebben de winkeliers in Cranendonck recht op.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl