Pegida praat met ‘verontruste burgers’ in Budel en Maarheeze over azc

Het AZC in Budel
Het AZC in Budel
Foto: Cranendonck Nieuws

De anti-islambeweging Pegida is bij het asielzoekerscentrum (azc) in Budel geweest. Verontruste burgers zouden hen om hulp hebben gevraagd. Dat zeggen ze op hun Facebookpagina. “Er gebeurt niets. Het COA laat de gemeenten en hun bevolking totaal in de steek.”

Ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld zou aanwezig zijn geweest. Hij en andere aanhangers voerden onder meer gesprekken met inwoners en ondernemers van Maarheeze en Budel. “Daarin kwam duidelijk naar voren dat de mensen bang zijn en het een steeds grotere invloed heeft op het dagelijkse leven”, zo schrijft de organisatie op social media. “We hoorden verhalen over vele winkeldiefstallen, inbraken bij collega-ondernemers en dat mensen op bepaalde tijden de centrums van Maarheeze en Budel mijden. Iets dat naast de vele winkeldiefstallen, zorgt voor minder omzet bij de winkeliers.”

Volgens de anti-islambeweging klagen inwoners ook over de asielzoekers, omdat ze in hun tuinen zouden ‘schijten en pissen’. “Mensen hebben angst om alleen op straat te gaan. Een geldautomaat dat op een klein pleintje staat in Maarheeze durven vele mensen ‘s avonds niet meer te gebruiken. Een toestand die onhoudbaar is.”

Daarnaast zegt Pegida getuigen te zijn geweest van asielzoekers die ‘intimiderend’ zouden overkomen. Ze liepen in kleine groepjes, met volle boodschappentassen terug naar het azc. “Meeste mensen die we spraken, gaven aan in het begin helemaal niet negatief tegenover het azc te staan”, zegt de beweging. “Maar de laatste jaren is de situatie zo verslechterd, dat hun indruk is dat er inmiddels nog heel weinig dorpelingen positief zijn tegenover het openhouden van het azc.”

Tweede bezoek

“Hoogste tijd dat hier wat gaat gebeuren bij het AZC Cranendonck”, sluit Pegida af. “We hebben met de mensen afgesproken binnenkort nogmaals op bezoek te komen, om samen te kijken wat er nodig is om het COA tot actie te dwingen.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl