RTV Horizon: ‘Heeze-Leende is verplicht de betaling te doen’

Jan Waterschoot, voorzitter van RTV Horizon
Foto: Cranendonck Nieuws

Voorzitter Jan Waterschoot van RTV Horizon gaat ervan uit dat ze ‘gewoon het geld krijgt waar ze recht op hebben’. Dat zegt hij nadat de lokale omroep van Heeze-Leende en Cranendonck niet opgenomen is in de begroting voor 2020 tot en met 2023 van Heeze-Leende.

Het college en een aantal partijen in de raad verwijten Horizon dat ze zich te weinig laten zien in hun gemeente. “De kwaliteit die we verwachten, laat te wensen over”, zegt Dennis Keuten van Lokaal Heeze-Leende (LHL). “De lokale verankering is kleiner geworden nu ze in Maarheeze hun stekkie hebben gevonden.” Daar is Waterschoot het niet mee eens. “Twee onafhankelijke instellingen controleren ons op ons werk. We hebben nooit klachten gehad. Dat is ook in Cranendonck zo. In Heeze-Leende spelen andere duistere zaken.”

Toch kan burgemeester Paul Verhoeven rekenen op veel steun nadat hij bekendmaakte dat RTV Horizon geen bekostigingsbijdrage meer krijgt. Maar Verhoeven belooft wel met het Commissariaat voor de Media (CvdM) in gesprek te gaan over mogelijkheden om de samenwerking voort te zetten. “Als de gemeente standhoudt ten aanzien van de betalingen, dan starten we een procedure. Dan zien we wel waar het schip strandt”, zegt Waterschoot, die zelf de raadsvergadering van maandagavond niet heeft kunnen volgen.

De voorzitter van Horizon noemt het vooral ‘zonde van de tijd’. “Ik loop al te lang mee om woedend hierover te worden. Maar ik word er niet vrolijk van.” Volgens Waterschoot is zijn radiozender van de lokale omroep de best beluisterde zender in de regio. Daar hebben ze zelf onderzoek naar gedaan. Maar daar is volgens de raad van Heeze-Leende ook niets op aan te merken. “We maken natuurlijk ook televisie, maar zijn veel vrijwilligers kwijtgeraakt en dat bouwen we nu weer op. We gaan de komende jaren verschillende dingen proberen waar te maken met die nieuwe vrijwilligers.”

‘Met ons in zee gegaan’

Afwachten dus. RTV Horizon gaat door met waar ze mee bezig zijn en Waterschoot zegt zich geen zorgen te maken. “De raad heeft ons een licentie gegeven. Dat impliceert dat de verplichting er is om de betaling te doen. Daarnaast is het raar dat de gemeente dit besluit. Dat is hetzelfde als het kabinet zegt dat de NOS geen geld meer krijgt. Ze kunnen eenmaal in de vijf jaar zeggen dat ze niet door willen met ons. Ze hebben afgelopen jaar gezegd met ons in zee te gaan.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl