Heeze-Leende wil geen geld meer steken in RTV Horizon

RTV Horizon in Maarheeze
Foto: Cranendonck Nieuws

Gemeente Heeze-Leende gaat geen geld meer steken in lokale omroep RTV Horizon. Dat is maandagavond tijdens de raadsvergadering bekendgemaakt.

Begin september is uitgesproken dat RTV Horizon de lokale omroep van Heeze-Leende blijft. Ook aan de zijde van de omroep zijn verbeteringen kenbaar gemaakt. Burgemeester en portefeuillehouder Paul Verhoeven verbaasde zich dan ook toen plots de huur werd opgezegd door RTV Horizon aan De Pompenmaker in Heeze. “Maar ze zeggen wel: ‘maak het bedrag maar over’. Zo werkt dat niet bij een begroting”, zo zegt Verhoeven. Vervolgens verhuisde de omroep naar de Molenstraat in Maarheeze.

RTV Horizon geeft in een brief aan de raadsleden aan dat ze wel degelijk de studioproblematiek bij het college aan het licht hebben gebracht en dat de studio aan De Pompenmaker niet voldoet. Zo waren de ruimtes te klein en trad er geen daglicht binnen.
Gemeente Heeze-Leende heeft volgens de omroep gezocht naar een alternatieve locatie, maar die is niet gevonden. Vervolgens heeft Horizon gemeente Cranendonck gevraagd om ze te helpen. Zij kwamen met onder meer de locatie in Maarheeze op de proppen. In juni 2018 is hiervoor een huurcontract afgesloten. In de brief zegt Horizon dat ze de beleidsambtenaar van Heeze-Leende op de hoogte hebben gebracht in een persoonlijk gesprek in juli 2018.

In de begroting van 2020 tot en met 2023 is de bekostigingsbijdrage voor RTV Horizon dus niet opgenomen. Het college heeft de omroep uitgenodigd om tekst en uitleg te geven, maar ‘dat paste hen kennelijk niet’, zo zegt Verhoeven. “Daarom is er over de lokale omroep niks opgenomen in de begroting.”

‘Horizon moet beter presteren’

Dennis Keuten van Lokaal Heeze-Leende (LHL): “De kwaliteit die we verwachten, laat te wensen over”, zegt hij. “De lokale verankering is kleiner geworden nu ze in Maarheeze hun stekkie hebben gevonden. In onze gemeente zijn ze nauwelijks zichtbaar.” En daar kan Maaike van Breugel van Algemeen Belang Heeze-Leende zich in vinden. “We missen Horizon in de zin van dat ze beter moeten presteren. Het alternatief is niet zo makkelijk, als wel dat we ze tot actie moeten manen.” Meerdere malen zou de raad RTV Horizon gemaand hebben om te verbeteren, maar dat is volgens de politici niet gebeurd.

Hoe nu verder? Burgemeester Verhoeven zegt dat te gaan kijken wat de mogelijkheden zijn omtrent de lokale omroep in Heeze-Leende. “Wellicht kan het Commissariaat voor de Media (CvdM) ons hierbij ondersteunen.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl