Cranendonckse boeren naar Budel en Den Bosch: ‘We gebruiken ons boerenverstand’

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Boeren uit Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard protesteren deze week op verschillende plekken. Woensdag rijden ze met zo’n dertig tractoren naar het gemeentehuis in Budel en vrijdag gaan ongeveer honderd tractoren van hier naar het provinciehuis in Den Bosch.

“We gebruiken ons boerenverstand”, zegt Johan Bax, secretaris van ZLTO Groote Heide, dat de protesten leidt. “Het is niemand zijn insteek om een deur eruit te rijden. We willen strijden voor rechtvaardigheid op een eerlijke manier.” En dus gaan ze in gesprek met de raadsleden van de A2-gemeenten, voorafgaand aan de vergadering over een mogelijke fusie, komende woensdag.

De organisatie hoopt ook dat kinderen massaal op hun traptractors stappen en naar het gemeentehuis komen. “Dat is de toekomst. Dan kunnen we laten zien dat het ook voor hun veel betekent.” Rond 18.30 uur zullen alle tractoren op het plein bij het gemeentehuis verzamelen.

In overleg met politie en de drie gemeenten is de bijeenkomst op poten gezet. “We hopen dat de raadsleden naar buiten komen om in gesprek te gaan”, zegt Bax. Om vervolgens een petitie aan te bieden aan de bestuurders van Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard. “We doen dat op een ludieke manier. Er komen drie jonge boeren (waarvan één 11-jarige) die vertellen over hun zorgen.” Want die zorgen zijn groot, zo vertelt Bax. “We doen ze een oproep om de zorgen over te dragen aan hun provinciale ambtgenoten.”

‘Belangrijke beslissing’

Want vrijdag trekken de boeren uit de regio naar Den Bosch, waar het provinciehuis staat. Zo’n honderd tractoren trekken buiten de spitstijden richting de stad. “Dan gaan we laten merken dat ze een belangrijke beslissing moeten nemen en dat we het niet eens zijn met de huidige regels. En dat doen we op een respectvolle manier. We laten met elkaar zien dat we een heel belangrijke sector zijn voor Brabant en Nederland.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl