Azc Budel viert vijfjarig bestaan: ‘Ontmoeting staat centraal’

Het AZC in Budel
Het AZC in Budel
Foto: Cranendonck Nieuws

Op de open dag (28 september 2019) bij het asielzoekerscentrum (azc) in Budel, wordt het vijfjarig bestaan van de opvanglocatie gevierd. Ter ere daarvan is in het gemeentehuis een expositie ingericht.

Twee kunstenaars, schilder Nader Rikhtehgarchi en fotograaf Ehsan Tavoosi die wonen in het azc, stellen hun kunstwerken tentoon. Ook is er in de raadzaal een expositie van de kunstwerken van de kinderen die ze de afgelopen vijf jaar onder begeleiding van St. De Vrolijkheid gemaakt hebben.

De tentoonstelling heeft een feestelijk tintje met internationale hapjes waarbij bewoners en medewerkers van het azc aanwezig zijn om te vertellen over de opvanglocatie. De expositie zal in het gemeentehuis te zien zijn van zaterdag 28 september tot en met vrijdag 11 oktober (van 13.00-16.00 uur).

Tussen de COA-opvanglocatie in Budel en Weert is een fietsroute uitgezet van 15 kilometer. Wethouder Marcel Lemmens en COA-locatiemanager Loek ter Hark fietsen de route samen per tandem. Zij willen hiermee de verbondenheid tussen de gemeente en de opvanglocatie benadrukken. Belangstellenden kunnen met hen mee te fietsen.

Graffiti

Voor het eerst zal het graffitikunstwerk van Brix (Jasper van Seggelen uit Budel), Sapo (Geert Loijen uit Weert) en azc-bewoner Alvaro Eheinèr Ebanks Pardo te zien zijn. Zij zullen het kunstwerk de dag van tevoren maken. De afmeting is ongeveer 2 bij 10 meter. Het kunstwerk zal de hoofdweg op het azc naast de ingang opvrolijken.

Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes te eten uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er activiteiten voor kinderen. Daarnaast vertellen de organisaties die betrokken zijn bij de opvang van asielzoekers over hun werkzaamheden op de opvanglocatie. Vluchtelingen bieden een kopje koffie of thee aan, wellicht een mooie aanleiding voor een gesprekje.

Programma

13.00 Terrein azc Budel toegankelijk voor iedereen

Piano-optreden door bewoners

Veld bij gebouw B
13.30 Opening open azc dag door wethouder Marcel Lemmens en locatiemanager Loek ter Hark

Aansluitend start fietstocht

Gebouw G
13.30 – 16.00 Start rondleidingen (elk half uur)

Informatiemarkt

Internationale hapjes

Schminken door St. De Vrolijkheid

Springkussen

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl