‘Gevoel van onveiligheid groeit’, Pro6 wil duidelijkheid over actie tegen overlastgevende asielzoekers

Het AZC in Budel
Het AZC in Budel
Foto: Cranendonck Nieuws

De Cranendonckse partij Pro6 heeft vragen gesteld over de acties die worden ondernomen tegen de problemen die Budelse asielzoekers veroorzaken. “Waarom geen snelrecht en een langdurige hechtenis?” Refererend op de azc-bewoner die afgelopen weekend inbrak bij Locomotion Diner in Maarheeze.

Bij het hamburgerrestaurant aan het station brak een stomdronken Budelse asielzoeker in en stal geld en frisdrank. Hij werd snel opgepakt, maar toen de eigenaar van de zaak de puinhoop nog aan het opruimen was, kwam de verdachte alweer vrij. “De eigenaar ziet de dader de dag erna alweer rond het ‘t Tipke lopen. Hij is vrij in afwachting van zijn proces”, zegt Har Heuberger namens Pro6. “Dit ondermijnt het rechtsgevoel bij onze bewoners.”

De partij stelt voor om duidelijkheid te scheppen aan de inwoners van Cranendonck. “Voor het draagvlak lijkt het ons belangrijk om als bestuur naar buiten te treden en de burgers het echte verhaal te vertellen. Dat we er alles aan doen om deze mensen zo snel mogelijk te identificeren en te repatriëren. Maar dat de Nederlandse wetgeving misbruikt wordt door mensen die we hier niet wensen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

De puinhoop na de inbraak bij Locomotion Diner in Maarheeze

Heuberger haalt nog een voorbeeld aan. Het gaat over een boze vrouw die op Facebook haar woede uitte over asielzoekers in het openbaar vervoer. Die zouden geprobeerd hebben om gratis met de trein te reizen. Dat lukte niet en vervolgens probeerden ze het nog eens bij de bus. Heuberger: “Een reactie van de schrijver is, dat hij zaterdag op de open dag bij het azc een paar meppen zal uitdelen. Dat is natuurlijk wat we allemaal willen voorkomen.”

De politicus gaat door: “Ook de onvrede over het gedrag rond en binnen de Jumbo en de Lidl in Maarheeze blijft rondzoemen. Het hangen van groepjes op de bankjes met blikjes drank intimideert en stoort onze burgers. In Budel zal dit niet anders zijn. Van diverse kanten vangen wij signalen op over het gedrag van de tijdelijke bewoners van het azc bij het station, zoals het laat op de avond stomdronken uit de trein komen. Het gevoel van onveiligheid groeit dan ook, met name bij vrouwen en kinderen.

Economische migranten

De Pro6’er waakt voor de groep onrustzaaiers in het azc, die het kan verpesten voor de rest. “We kunnen niet wegkijken als het grensoverschrijdend gedrag van enkelen, het draagvlak voor de echte vluchtelingen ondermijnt”, zegt Heuberger. “Wij hopen dat het de economische migranten zijn die dit gedrag vertonen. Kan dit bevestigd worden?”

“Voor het zomerreces heeft een ketenmarinier de raad geïnformeerd dat men met een speciale procedure voor het in hechtenis kunnen nemen van deze specifieke groep mensen bezig was. Zo ja, welke voortgang is er nu dan ambtelijk juridisch geboekt?”

Har Heuberger stelt dat het een feit is dat er veel foute mensen opereren rond de vluchtelingen, hun geld ontfutselen en van onze zorg voor deze mensen profiteren. “Het is aan ons op te treden en grenzen te stellen, zowel voor de vluchtelingen zelf als onze burgers”, stelt hij. “Als gast behoor je, naast de rechten van je gastland, ook de plichten te respecteren.”

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl