Nieuwe aanpak inburgering getest in Cranendonck

Foto: Gemeente Weert

Gemeente Cranendonck is uit tientallen aanmeldingen geselecteerd om deel te nemen aan het pilotprogramma ‘Veranderopgave Inburgering (VOI)’. Wethouder Marcel Lemmen tekende donderdag een convenant waarmee Cranendonck zich gezamenlijk inzet voor een vernieuwende aanpak, om nieuwkomers zo goed en snel mogelijk deel te laten uitmaken van onze regionale samenleving. Ook gemeenten Weert en Nederweert gaan aan de slag met het pilotprogramma.

Het pilotprogramma draagt zorg voor de overgang naar een nieuw inburgeringsstelsel. Op donderdag 19 september tekenden wethouders Martijn van den Heuvel (Weert), Henk Cuijpers (Nederweert) en Marcel Lemmen (Cranendonck) met maar liefst 15 samenwerkingspartners het convenant.

De gemeenten gaan samen met de partners voor een vernieuwende inburgeringsaanpak. Ze krijgen subsidie voor twee pilots rond de thema’s ‘Duale trajecten’ (gecombineerd leren van taal en werken) en de ‘Brede intake/persoonlijk Plan voor Inburgering en Participatie’ (PIP). Die voeren ze tot en met 2020 uit. In beide pilots staat de individuele nieuwkomer centraal. Het traject wordt aangepast aan zijn of haar situatie, behoeften en mogelijkheden.

“Het is belangrijk dat iedereen in onze samenleving kan meedoen”, zegt wethouder Marcel Lemmen. “Dat willen we als gemeente graag faciliteren. Ik heb er veel vertrouwen in dat dankzij deze pilot nieuwkomers sneller hun plek vinden in de gemeenschap. Dat is van belang voor hen zelf om zich prettig te voelen maar ook voor de omgeving. Zo kunnen deze mensen bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven in de gemeente”.

Tekst gaat verder onder de foto

Ondertekening Convenant Samenaandeslag Inburgering - Gemeente Weert

In de pilot PIP krijgen dertig nieuwkomers een brede intake waarbij gekeken wordt naar de huidige situatie en de mogelijkheden tot ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan daginvulling, gezondheid, wonen en omgaan met geld. Daarna wordt een individueel Plan voor Inburgering en Participatie (PIP) opgesteld. Dit plan gaat over hoe de nieuwkomers kunnen meedoen in de maatschappij, door bijvoorbeeld het krijgen van werk, het participeren op sociaal vlak en het opbouwen van een netwerk.

Taal leren tijdens werk

In de Pilot Duale trajecten doen veertig nieuwkomers werkervaring op. Maar ook volgen ze gelijktijdig inburgeringslessen, worden ze intensief begeleid op de werkvloer en is er aandacht voor andere leefgebieden (zoals gezondheid, gezin en financiën). Wanneer inburgeraars de Nederlandse taal meteen in de maatschappij toepassen door bijvoorbeeld te werken, leren ze de taal sneller en hebben ze een grotere kans om een baan te vinden.

De volgende partijen ondertekenden op 19 september het convenant: Gemeente Weert, Gemeente Nederweert, Gemeente Cranendonck, Werk.Kom, Punt Welzijn, Bibliocenter, Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg, Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg, AZC Weert (COA), Gilde Educatie, Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland, GGD Brabant Zuidoost, Bibliotheek De Kempen, Werkvloertaal, AZC Cranendonck (COA), Cordaad Welzijn, Land van Horne, GGD Limburg-Noord.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl

Ondertekening Convenant Samenaandeslag Inburgering - Gemeente Weert