Vergeet de waterschapsverkiezingen niet! ‘Het is echt belangrijk’

Heb jij al nagedacht over op welke partij je gaat stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Nou, denk ook maar eens na over het waterschap. Want ook daar moet je voor kiezen. “Mensen kijken alleen naar landelijke partijen”, zegt de Valkenswaardse Dennis van Gerwen, die op de kandidatenlijst staat van Werken aan Water.

Check hierboven de video van Centrum Radio Valkenswaard

Maar de grote vraag blijft: Wat doet een waterschap? “Wij zijn niet politiek bezig”, vertelt Van Gerwen. “Bij het Waterschap gaat het over goed waterbeheer. We letten op het oppervlaktewater, dus dat het bijvoorbeeld niet te hoog komt te staan en uit zijn oevers treedt. Daarnaast zorgen we ervoor dat de afvoer van water goed is en de zuivering daarvan.” Meer weten over de waterschappen? Klik HIER.

Bij de waterschapsverkiezingen stem je voor het algemeen bestuur van een waterschap. Dit is vergelijkbaar met de gemeenteraad. Het algemeen bestuur bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur van het waterschap.

Belangrijke zaken dus, want goed waterbeheer is iets waar je niet zo snel over nadenkt, maar waar je wel dagelijks mee te maken hebt. “Het waterschap werkt nu heel goedkoop en efficiënt en daar willen wij op waken”, vervolgt Dennis van Gerwen. Hij is een van de weinige mensen die op de kandidatenlijst voor een waterschap staat. Van Gerwen komt uit Valkenswaard en doet dus mee aan de verkiezingen voor waterschap De Dommel. Die loopt van de Belgische grens tot aan Den Bosch.

Landelijke boven lokale partij

“Mensen vergeten meestal te kijken naar het waterschap voordat ze gaan stemmen. In het stemhokje zien ze dan dat ze ook hiervoor kunnen stemmen. Dan kruisen ze vaak maar het vakje van een landelijke partij aan die ze kennen en waarvoor ze zonet ook voor de Provinciale Staten hebben gekozen.” Daar gaat het volgens Van Gerwen fout. “Door ons wordt de stem van de lokale bevolking gehoord en gaat het niet op in het grote landelijke geweld”, vertelt hij. “Wij kijken altijd naar wat het beste is voor de lokale bevolking, dus ook Valkenswaard en Cranendonck.” Werken aan Water is onafhankelijk en geen onderdeel van een grotere landelijke partij.

Van Gerwen hoopt op drie zetels bij waterschap De Dommel. In totaal zijn er 23 te verdelen. Twee verkiezingen geleden haalden ze ook dat aantal. “Toen waren het losse verkiezingen, dus niet tegelijk met de Provinciale Staten. De vorige verkiezingen was dat wél zo en toen haalden we maar één zetel. Want mensen kijken alleen naar de landelijke partijen.”

‘Het valt in het niet’

De waterschapsverkiezingen blijven vrij impopulair en onbekend voor veel inwoners. “Dat komt ook doordat de journalistiek er niet echt mee bezig is”, zegt Van Gerwen. “Het valt in het niet door de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is zonde. Maar het is belangrijk dat mensen zich verdiepen in de 21 waterschappen van Nederland. Wij hopen dat ze kiezen voor lokale aandacht en niet de grote landelijke partijen.”

Namens Werken aan Water doen uit de regio ook Theo Geldens, Frans van der Heijden en Peter Plompen (allen uit Valkenswaard) mee aan de waterschapsverkiezingen. Daarnaast ook nog Eylien Lommen en Leo Lommen uit Waalre en Leo van Velthoven uit Leende. De verkiezingen voor de Provinciale Staten én waterschap De Dommel vinden plaatsen op woensdag 20 maart 2019. De volledige kandidatenlijst van Werken aan Water vind je HIER.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF