Begin 2019 met snertwandeling van IVN bij Looserplas

De jaarlijkse snertwandeling van het IVN
De jaarlijkse snertwandeling van het IVN
Foto: IVN

De IVN nodigt alle inwoners van Cranendonck en omstreken uit voor de traditionele snertwandeling. De route loopt rondom de Looserplas in Budel-Dorplein.

In het afgelopen jaar is het natuurgebied van de zinkfabriek overgegaan naar Natuurmonumenten. Er zijn mooie wandelpaden aangelegd. En er is een groot hondenuitlaatgebied gekomen op verzoek van de bewoners van Budel-Dorplein. Er zijn afrasteringen geplaatst voor de nieuwe gallowaykoeien. En natuurlijk is er de waterplas.

Snertwandeling
Een gallowaykoe, die je zomaar kan tegenkomen bij de Looserplas

Voorheen was dit een heidegebied met een klein vennetje dat toen ook al de Looserplas heette. De zinkfabriek Nyrstar was eigenaar en heeft een aantal jaren zand gewonnen dat nodig was om hun jarosietbekkens mee af te dekken. Het is geen saaie vierkante afgraving geworden. Integendeel: een prachtig vormgegeven watergebied. Het water is azuurblauw. Rondom zijn mooie bosranden aangelegd.

Verhaal over Looserplas

Al snel hadden de Dorpleiners ook een naam bedacht: de Cote Dor. Maar die naam is het niet geworden. Want na een oproep aan de bewoners van Cranendonck is gekozen voor de naam Looserplas. Bij de start van de wandeling zal heel kort uitleg worden gegeven over de Looserplas. Daarna start de doorstapwandeling. Wie meer wil weten kan onderweg vragen stellen aan de gidsen.

De snertwandeling is op 6 januari 2019 en start om 13.30 uur op de parkeerplaats van gemeenschapshuis de Schakel in Budel-Dorplein. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur. Onderweg is er een korte pauze voor lekker warme erwtensoep. Deelname aan de wandeling is gratis, een kop soep kost een euro.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF