120 voetbalvelden groot: Zonnepark Budel-Dorplein in gebruik

Het zonnepark in Budel-Dorplein
Het zonnepark in Budel-Dorplein
Foto: Solarcentury

Een zonnepark met de grootte van 120 voetbalvelden is gestart met het produceren van schone elektriciteit in Budel-Dorplein. Het is een van de grootste zonneparken van Nederland.

Via Solarcentury

Het zonnepark is in vijf maanden tijd gebouwd. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Dit park werd gebouwd op terrein dat vroeger werd gebruikt door zinksmelter Nyrstar in Budel.

Het Budel Zonnepark, gelegen in een industriegebied in Cranendonck, zal genoeg schone stroom opleveren voor 12.500 huishoudens. Daarnaast genereert het zo’n 600.000 ton minder C02, verspreid over de komende 25 jaar.

“Nederlanders willen schone energie zien en klimaatacties”, zegt Frans van den Heuvel, CEO van Solarcentury. “Wij zijn hier om samen te werken met overheden, bedrijven, landeigenaars, ontwikkelaars en andere partijen. Die weten dat het economisch zinvol is om nu over te schakelen op zonne-energie.”

Belangrijke ontwikkeling

Eigenaars van het project zijn het in Duitsland gevestigde Encavis AG, een van de leidende onafhankelijke energieproducenten in Europa in de hernieuwbare sector. Dierk Paskert van Encavis AG: “Budel Solar Park is een belangrijke ontwikkeling voor zowel Nederland als voor onze groeistrategie. Het tijdig opleveren van het project is nog een impressionant bewijs van ons succesvol partnerschap met Solarcentury en de goede samenwerking met alle betrokken partijen.”

“Het nieuwe park laat ons breder engagement zien inzake zonne-energie en de shift die we maken naar een toekomst met schone energie”, stelt Guido Janssen, Vice President van Nyrstar.

Bij het zonnepark ligt Metalot, een innovatief en nog te ontwikkelen industriegebied in Cranendonck, met de focus op circulair gebruik van metalen en energie.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF