Exploitant en voorzitter de Schakel Budel-Dorplein stappen op: ‘We worden niet serieus genomen’

Gemeenschapshuis de Schakel in Budel-Dorplein
Gemeenschapshuis de Schakel in Budel-Dorplein
Foto: De Schakel

Rob Ploum en Henri Tchornobay stappen op als exploitant en voorzitter van gemeenschapshuis de Schakel in Budel-Dorplein. “Er spelen verschillende belangen”, zegt Ploum. Ook de rest van de bestuursleden denkt na over stoppen. De reden: er is nog steeds geen zicht op nieuwbouw.

Het staat al een tijdje op de planning, de nieuwbouw van de Schakel. Maar mede door de tekorten bij gemeente Cranendonck wordt dit plan uitgesteld. Tenminste, daar lijkt het op. Volgens Ploum speelt er meer. Bewoners die om het plein van de Schakel wonen zouden een stokje willen steken voor de verhuizing van het gemeenschapshuis, denkt Ploum. “Zij willen dat het gemeenschapshuis in de huidige staat blijft”, zegt Ploum.

Mocht er nieuwbouw komen, dan verhuist de Schakel naar een andere locatie. “Daarnaast zijn er omwonenden aan het pleintje bij de Schakel. De bedoeling was dat als er nieuwbouw zou komen, dat op de huidige grond van het gebouw dan misschien ouderenwoningen geplaatst zouden worden. Maar als je dus aan dat pleintje woont, dan zie je liever heel veel groen, in plaats van appartementen van twee hoog tot aan de straat.” Daarom denkt Ploum dat ook de persoonlijke belangen meespelen. “Dingen die eerder al lang in een democratisch proces besloten waren, zijn door de groep Heroverweging besluitvorming de Schakel weer afgetikt.”

Rob Ploum staat als exploitant drie jaar aan het roer en stopt dus, per 1 januari 2019. “Twee jaar geleden is afgesproken dat er nieuwbouw van de Schakel zou komen”, zegt hij. “Dat is ook de reden dat ik nog wilde blijven. Maar nu het erop lijkt dat het niet gaat gebeuren, wil ik weg.” De gemeente besloot dat het geen zin heeft om de Schakel te renoveren. Dat zou veel geld en tijd kosten. Nieuwbouw bleek een veel logischere optie. Maar dat plan staat nu dus op losse schroeven. Volgens Ploum is het zo dat de tekorten bij de gemeente een goede aanleiding voor hen is om de nieuwbouw op te schuiven. “Er spelen verschillende belangen”, concludeert Ploum.

Ook voorzitter stapt op

Ook voorzitter Henri Tchornobay heeft besloten om te stoppen. “Er zijn geen ontwikkelingen in de plannen van de nieuwbouw”, stelt hij. “We voelen ons niet meer serieus genomen. We worden gewoon genegeerd. Er moet flinke actie komen. Ik ga nog één keer een brief sturen naar de gemeente.” Daarnaast geeft Tchornobay aan dat ook de rest van de bestuursleden nadenken over stoppen. “Zij denken: ik ga hier niet mijn tijd verdoen als vrijwilliger.”

Ook de bibliotheek in Maarheeze en nieuwbouw van gemeenschapshuis De Schaapskooi waren een twijfelgeval. Maar door verschillende raadsleden is daar in de afgelopen vergadering een stokje voor gestoken en worden de plannen voor De Schaapskooi voortgezet en blijft de bieb in Maarheeze open.

De problemen bij de Schakel worden in diezelfde raadsvergadering niet besproken. De stilte rondom het gemeenschapshuis breekt het bestuur op. Komende woensdag staat er een gesprek gepland met vaste gebruikers van de Schakel. Zij krijgen dan meer te horen over de toekomst en kunnen daarover meedenken. Hoe het gemeenschapshuis van Budel-Dorplein vanaf volgend jaar verder gaat, is nog niet duidelijk.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF