Inwoners verzetten zich tegen plotselinge uitstel nieuwbouw Schaapskooi en sluiting bieb Maarheeze

Gemeenschapshuis De Schaapskooi in Gastel
Gemeenschapshuis De Schaapskooi in Gastel
Foto: Cranendonck.Nieuws.nl

Er moet flink bezuinigd worden in gemeente Cranendonck. En daarbij worden veel inwoners tegen het zere been geschopt. Dat bleek eens te meer tijdens de raadsvergadering, gisteravond. Uitstel van nieuwbouw van De Schaapskooi in Gastel en het sluiten van de bibliotheek in Maarheeze worden niet geaccepteerd.

Een tekort van ruim drie miljoen euro ontstaat er voor gemeente Cranendonck als er niet bezuinigd wordt. Maar er zijn plannen. Ergens vallen er dan slachtoffers. Veel Gastelnaren waren aanwezig tijdens de vergadering. Want de nieuwbouw van gemeenschapshuis De Schaapskooi wordt uitgesteld. de bezuinigingsplannen van het college van B&W kan op veel kritiek rekenen.

De jaren werk aan de nieuwbouwplannen van De Schaapskooi lijken voorlopig de ijskast in te kunnen. Door de bezuinigingsplannen lijkt het er voorlopig niet van te gaan komen. Er is al eens 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in het gemeenschapshuis. En nu er zoveel Gastelnaren staan te wachten op nieuwbouw, is het toch onmogelijk om dat ineens de kop in te drukken, vinden de inwoners. Zeker na al die jaren dat er veel energie in  het ontwikkelen van de plannen is gestoken. De gemeente biedt twee ton voor onderhoud. Maar, zegt Helmi Hendriks, dat is niet genoeg om de problemen op te lossen. Hendriks zit in het bestuur van De Schaapskooi.

En dus is het bestuur van het gemeenschapshuis zelf met een alternatief financieringsvoorstel gekomen. Maar daar wilde wethouder Marcel Lemmen niet op ingaan. Volgens Hendriks kan het financieel binnen de perken blijven door een hoge mate van zelfwerkzaamheid van de Gastelnaren.

Bibliotheek Maarheeze

Dan is er ook nog het sluiten van de bibliotheek in Maarheeze, gevestigd in De Smeltkroes. Het Eindhovens Dagblad citeert: “Laat het maatschappelijk voorzieningenpeil niet verder dalen. Nu is het nog mogelijk om met onze ruim 400 leerlingen naar de bibliotheek te wandelen en kinderen kennis te laten maken met de bieb, dat mag niet verdwijnen”, zeggen de basisscholen van Maarheeze.

Karel Boonen (Cranendonck Actief) zegt precies wat de inwoners van Gastel en Maarheeze denken. Het is volgens Boonen onacceptabel om te snijden in projecten waar al een akkoord op is gegeven. Patrick Beerten denkt dat het vertrouwen in de politiek afneemt door deze plannen. Wethouder Marcel Lemmen noemde het ‘een leerpunt’.

In de raadsvergadering van 13 november valt een definitief besluit.

Laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF