Nieuwbouw Schakel en Schaapskooi uitgesteld, inwoners verbaasd

De Schakel Budel-Dorplein
De Schakel Budel-Dorplein
Foto: De Schakel Budel-Dorplein

Initiatiefnemers uit Budel-Dorplein en Gastel zijn al jaren bezig met het verwezenlijken van een nieuws dorpshuis. De projecten van de Schakel en De Schaapskooi worden nu doorgeschoven tot ver in de toekomst. Het Eindhovens Dagblad maakt melding van het ongenoegen van de vrijwilligers.

In de begroting heeft het college van B&W gesteld dat de nieuwbouwplannen doorgeschoven moeten worden. Helmi Hendriks, voorzitter van het Schaapskooi-bestuur uit Gastel, is aan het woord: “We hebben altijd prettig opgetrokken met de gemeente, dus ik ben nu wel ernstig verbaasd. We hebben pas nog een gesprek gehad met wethouder Marcel Lemmen om te praten over meer mogelijkheden voor het huiskamerproject in De Schaapskooi. Toen heeft hij niets gezegd over het niet doorgaan van de nieuwbouw.”

Burgerparticipatie

Hendriks heeft direct een gesprek met Lemmen aangevraagd. “In het kader van burgerparticipatie is deze gang van zaken wel heel wonderlijk”, stelt ze. Net zo verbaasd zijn ze in Budel-Dorplein. De inwoners van het dorp werden dinsdagavond bijgepraat over het besluit. Dat deed Sjaak Cox, een externe procesbegeleider. Hij is aangesteld om inwoners en verenigingen op één lijn te krijgen. “Dorplein verdient een gedragen gemeenschapshuis. Het dorp moet daarvoor samen een paar keuzes maken”, aldus Cox. “De gemeente moet daarbij zorgen voor duidelijke randvoorwaarden en een heldere structuur.”

  • LEES OOK: Miljoenentekort in Cranendonck, Marcel Lemmen licht raad in

Het begrotingsvoorstel is een nieuwe pagina in het moeizame Schakel-dossier. Vanaf 2010 wordt er in Budel-Dorplein nagedacht over een nieuw gemeenschapshuis. Eind vorig jaar maakte de Cranendonckse gemeenteraad een budget van ruim 1,9 miljoen euro vrij voor een nieuwe multifunctionele accommodatie naast basisschool Sint Andreas.

Miljoenentekort

Om het miljoenentekort in Cranendonck te dichten, zijn rigoureuze maatregelen nodig. Uiteindelijk bepaald de gemeenteraad van Cranendonck op 13 november of de nieuwbouwplannen ook daadwerkelijk op de lange baan geschoven worden.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.