Celstraffen tot negen jaar geëist tegen verdachten helikopterkaping Budel

Zes tot negen jaar geëist tegen verdachten helikopterkaping Budel
Zes tot negen jaar geëist tegen verdachten helikopterkaping Budel
Foto: Publiek domein

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de negen verdachten van de helikopterkaping in Budel, van drie tot negen jaar cel geëist. De groep plande een bevrijdingsactie met een helikopter van Kempen Airport.

Dinsdag diende de rechtszaak tegen de groep verdachten. Zij wilden allemaal crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond bevrijden, vorig jaar oktober. Dat lukte niet, want de politie voorzag hun plannen. Negen verdachten werden aangehouden, eentje werd neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen.

Lees het hele verhaal hier.

Colombiaanse piloot spreekt

Tijdens de eerste dag van het proces hielden bijna alle verdachten hun mond. Alleen de Colombiaanse helikopterpiloot Alvaro G.B. zweeg niet en legde een verklaring af. Hij was nogal lang van stof en werd door de rechter meerdere malen erop gewezen dat zijn verklaring over de huidige zaak moet gaan. G.B. vertelde dat hij 20.000 euro zou krijgen als hij meedeed aan de ontsnappingsactie. Maar daar moest hij later om onbekende redenen nog 10.000 euro van teruggeven, meldt NU.nl. Het Eindhovens Dagblad (ED) heeft het zelfs over 100.000 euro.

In Roosendaal zou hij eind september 2017 bijgepraat zijn over wat er van hem verwacht werd en kreeg hij de plek waar hij moest landen te zien. Hij verklaarde dat Abdelghafour L. en Houssain El M. aanwezig waren bij deze gesprekken. L., die zich op woensdag 5 september vrijwillig bij de politie meldde, beriep zich op zijn zwijgrecht toen hem naar deze ontmoeting gevraagd werd.

L. zei dat hij naar de politie is gestapt omdat hij hoorde dat ie gezocht werd. Hij wilde zich wel eerder melden, maar hij stond gesignaleerd en was bang dat hij in Marokko, waar hij verbleef, aangehouden zou worden. In samenspraak met justitie werd zijn signalering opgeheven.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.