Budel krijgt technische vakschool BIVAK op BRAVO! College

Foto: Publiek domein

Het BRAVO! College in Budel start vanaf schooljaar 2019-2020 met een afdeling voor innovatief vakmanschap (BIVAK). Hier zijn dan opleidingen voor elektrotechniek, bouw en metaal.

BIVAK is ontstaan na een grote vraag uit de bedrijfswereld in de regio. Het Cranendonckse bedrijfsleven, BRAVO! College, Kr8tig, gemeente Cranendonck, Vocaal en OCC hebben hiervoor de handen ineengeslagen. De hoop is dat door deze nieuwe opleiding lokale technische vacatures beter worden ingevuld. “Veel bedrijven kunnen groeien, maar hebben er op dit moment de menskracht niet voor”, zegt Jan Vlassak, voorzitter van de stuurgroep BIVAK tegen het Eindhovens Dagblad (ED).

Over de grens

Het BRAVO! College voor innovatief vakmanschap (BIVAK) is een soort wederopstanding van de oude vakschool. Gestoken in een modern jasje. Op het moment gaan zo’n 110 Cranendonckse leerlingen per jaar naar België om daar een technische opleiding te volgen. Veelal in Maaseik. De initiatiefnemers hopen dat die grote aantallen nu in Budel blijven.

BIVAK

Een van de redenen voor het vertrek van leerlingen naar België, is volgens Barten dat de technische opleidingen in Nederland te algemeen zijn. ,,Daarom komt onze focus te liggen op technisch onderwijs dat innovatief is en past bij de huidige arbeidsmarkt. Ook willen we leerlingen een baangarantie geven en een koppeling maken met het mbo-onderwijs.”

De initiatiefnemers zoeken nadrukkelijk de verbinding met het lokale bedrijfsleven. “Voor de opleidingen maken we graag gebruik van mensen uit het bedrijfsleven, techniekdocenten die met hun voeten in de klei staan”, legt Ruben Barten uit aan het ED, sectordirecteur van het BRAVO! College.

BIVAK werkt samen

Door de samenwerking met Kr8tig uit Weert is er ook aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om statushouders in te zetten bij technische bedrijven.

Kinderen én hun ouders enthousiast maken voor technisch onderwijs is een van de grooste uitdagingen voor het BIVAK.