Jos de G. uit Valkenswaard komende dagen in hoger beroep in zaak-Nicole

Jos de G.
Jos de G.
Foto: YouTube Omroep Brabant

Jos de G., die opgroeide in Valkenswaard, staat de komende dagen terecht als hoofdverdachte, in het hoger beroep van zaak-Nicole van den Hurk. In 1995 zou de tegelzetter de jonge Nicole (15) hebben verkracht en vermoord.

Dat moet het Openbaar Ministerie (OM) de komende dagen in het gerechtshof in Den Bosch proberen te bewijzen. De 51-jarige De G. zit momenteel in een tbs-kliniek. Van hem werd in januari 2014 een dna-match gevonden. Vergelijkbaar met de procedure tegen Jos de B. in zaak-Nicky Verstappen.

De politie gaat er in ieder geval van uit dat Nicole destijds vervoerd is tussen de plek bij het Waspikven in Eindhoven, waar haar fiets werd gevonden, en de plek waar haar lichaam werd aangetroffen in de bossen bij Lierop.

Nicole van den Hurk zou zijn verkracht en vermoord door Jos de G.
Nicole van den Hurk
Mercedes Jos de G.

Ook opmerkelijk is het feit dat Jos de G. de witte Mercedes, waar hij in 1995 in reed, drie weken na Nicole’s verdwijning als gestolen werd opgegeven in Valkenswaard. Die auto werd weer een aantal weken later gevonden in Den Bosch. Inmiddels is de Mercedes spoorloos, want die werd geëxporteerd.

Hard bewijs voor de mogelijke daden van De G. zijn er nooit gevonden. De dna-match is een aanleiding voor een aanhouding en een overeenkomst tussen de verdachte en de moordzaak. Maar geen hard bewijs. Daar zijn feiten voor nodig. Dat moet het OM de komende dagen voor gaan leggen aan de hogere rechtbank. Nicole is vermoedelijk om het leven gebracht met een zak- of vissersmes. Zo’n mes is nooit teruggevonden bij Jos de G.