Dagelijks 290 minder vrachtwagens in Brabantse spits

Foto: Logistiek in Brabant

Door een samenwerking tussen 23 bedrijven uit de regio, is het minder druk met het aantal vrachtwagens in de spits. In totaal zijn er nu 290 vrachtwagens minder in de spits in Brabant.

Het programma Logistiek in Brabant heeft ervoor gezorgd dat de bedrijven hiertoe actie hebben ondernomen. Alle maatregelen waarmee deelnemende bedrijven de spits mijden zijn gebundeld in een overzicht.

Bedrijven zijn op twee manieren gefaciliteerd vanuit het programma. Als eerste hebben logistieke experts samen met de bedrijven plannen ontwikkeld voor verbeteringen in hun logistieke proces. Die plannen zijn doorgevoerd en bedrijven kregen subsidie wanneer zij aantoonbaar minder in de spits reden dan voorheen. Veel ingezet zijn avond- en nachtlevering, ICT- en planningstools, crossdocken en standtrailers. De deelnemende bedrijven hebben hun processen structureel anders ingericht en moesten zelf ook geld investeren, wat de kans groot maakt dat de dagelijkse spitsmijdingen blijvend zijn.

Marktplaats

Als tweede is een marktplaats opgezet. Op de marktplaats zijn dienstverleners actief die er met hun diensten voor zorgen dat hun klanten spitsmijdingen realiseren. De dienstverleners zijn vooral gericht op containers die over water of per spoor vervoerd worden, waardoor de spits op de weg wordt gemeden. Wethouder Mario Jacobs (Slimme en Duurzame Mobiliteit) van de gemeente Tilburg: ‘Door kennis en expertise uit te wisselen ontstaan slimme transportoplossingen. Het programma ‘Logistiek in Brabant’ heeft nu al goede resultaten opgeleverd, maar dat kan zeker nog beter. We dagen alle transportbedrijven dan ook uit om óók innovaties door te voeren in het eigen logistieke proces. Brabant vertoont sterke economische groeicijfers. Door ons mobiliteitsgedrag aan te passen, zorgen we samen voor een beter bereikbare provincie.’

Afgerond

Logistiek in Brabant is deze zomer afgerond. De kennis en netwerkgegevens die met dit programma zijn verkregen zijn verankerd in het project SmartLogistics van SmartwayZ.NL. Logistiek in Brabant was een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond, de provincie Noord-Brabant, TLN en evofenedex. Dit initiatief had als doel zoveel mogelijk vrachtwagens (of het equivalent daarvan in bestel- of personenwagens), structureel 5 dagen per week uit de ochtend- of avondspits te halen. Het ging om de wegen in Tilburg, Helmond, Eindhoven en Breda, en een aantal grote wegen (delen van A16, A58, A2, A57, A59 en A270/N270). Logistiek in Brabant maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beter Benutten werkt met een samenhangend pakket van maatregelen aan een betere bereikbaarheid in de drukste regio’s.