Inwoners Maarheeze mogen beslissen over toekomst bibliotheek

De Smeltkroes in Maarheeze, met daarbij de bibliotheek
Foto: Cranendonck Nieuws

Gemeente Cranendonck en Bibliotheek De Kempen laten de inwoners van Maarheeze beslissen over de toekomst van Bibliotheek Maarheeze. Hiervoor zijn drie mogelijke scenario’s uitgewerkt.

De gemeente heeft vorig jaar besloten te bezuinigen op het bibliotheekwerk in Cranendonck. Randvoorwaarden hierbij waren dat er een voorziening in Maarheeze blijft en dat de inwoners van Maarheeze actief worden betrokken bij de invulling daarvan. De bieb en gemeente hebben tijdens een bijeenkomst van inwoners kunnen horen wat ze willen.

De Bibliotheek heeft met deze input drie scenario’s uitgewerkt. Er is in alle scenario’s uitgegaan van een plaats in één van de openbaar toegankelijke ruimten in de Smeltkroes, waar de voorkeur van de meerderheid van de deelnemers van de eerste bijeenkomst naar uitgaat.

Scenario 1 en 2 zijn een combinatie van uitleenbibliotheek, activiteiten en ontmoeting. In het eerste scenario ligt hierbij de regie en uitvoering grotendeels bij de bibliotheek, terwijl in het tweede scenario wordt uitgegaan van het initiatief van de bibliotheekleden en bibliotheekvrijwilligers die uiteraard worden gefaciliteerd, begeleid en ondersteund door de bibliotheekprofessionals. Het derde scenario is een uitleenbibliotheek. Het zwaartepunt ligt hierbij op boeken lenen en leesbevordering. Voor activiteiten zijn de bibliotheekleden aangewezen op andere vestigingen.

Jeugdbibliotheek

De gesprekken met de scholen zijn nog gaande. De invulling van de jeugdbibliotheek kan daarom mogelijk nog aangepast worden. Dit hangt af van welke vorm van samenwerking met het onderwijs mogelijk is. De verwachting is dat de 4- tot 12-jarigen via de school toegang hebben tot een uitleencollectie. De 0- tot 4-jarigen en 12+ kunnen in de nieuwe plek in de Smeltkroes terecht.

De gemeente vraagt je om je voorkeursscenario uiterlijk donderdag 14 november aan hun door te geven via [email protected] (onder vermelding van Keuze scenario Maarheeze). Je mag ook concrete ideeën en wensen bij dit scenario meesturen.

Op woensdag 13 november tussen 19.30 en 21.00 uur vindt een bewonersbijeenkomst in de Smeltkroes plaats. Hier zijn wethouder Marcel Lemmen, directeur Anneke Schellens, Eef Bauwens en Agnes Crans aanwezig om in gesprek te gaan en je vragen te beantwoorden. Ook kun je hier je stem uitbrengen.

In verband met de organisatie vraagt de organisatie om het hun te laten weten of ze op je komst kunnen rekenen. Dit kan door een email te sturen aan: [email protected] (onder vermelding van Deelname bijeenkomst Maarheeze).

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Cranendonck Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl